vacanta la mare adaptata la covid 19 pereti de plexiglas intre sezlonguri 656547

Nu mai este foarte mult până la debutul sezonului estival și mulți dintre români încep să își planifice vacanța. Sau să se intereseze unde pot merge vara aceasta și în ce condiții. Ministrul Turismului a spus că în acest moment se discută la nivel european modalitățile în care turiștii vor putea circula- cu certificat de vaccinare, test negativ sau test de anticorpi.

“Este vorba despre un mecanism prin care statele să poată recunoaște reciproc aceste documente și să nu mai trebuiască să facem formalități sau să întârzie oamenii la graniță, mai ales pe partea de turism. Și pe partea de turism care pleacă, dar și care vine din unele state, lucru care ar ajuta foarte mult industria. Ce vrem să facem deocamdată e o recunoaștere bilaterală a documentelor, să fie mai ușor să treci, să arăți documentele că ai fost vaccinat, că ai test negativ sau de anticorpi. Nu e discriminare, nu se adresează doar celor vaccinați. Cineva care n-a fost la vaccinare, poate a avut deja Covid sau are test negativ și n-are o problemă să circule”, a spus ministrul pentru Digi 24.

El a adăugat că este de dorit ca sezonul turistic să se deschidă la 1 mai, dar că acest lucru depinde de evoluția epidemiologică, România fiind în valul trei al pandemiei.

La rândul lui, vicepreședintele ANAT, Alin Burcea, a declarat că hotelurile vor fi pregătite să deschidă de 1 mai, dacă nu se întâmplă nimic mai dramatic.

“Aici e o problemă de infectări. Turismul de balneo și munte se vinde destul de bine. Când apar aceste cifre, mai scade puțin. Pe litoral vânzarea merge bine. Înscrieri sunt. Trebuie să vedem ce se va întâmplă cu românii în străinătate, adeverința verde clarifica multe lucruri. Nu se blochează nimeni. E un document care atestă cum stai din punct de vedere al vaccinării, test, etc. Azi vine ministrul Turismului din Grecia și vom stabili cum vom lucra. El a și afirmat că ne primesc cu aceste forme. Și noi îi vom primi pe ei. Ne dorim să primim și din Israel. Așteptăm memorandumul și protocolul cu Israelul, pentru că de acolo vin un sfert de milion de turiști, dar la fel de bine trebuie să ușurăm accesul românilor. Săptămâna trecută, ministrul grec a anunțat că în Grecia se poate intră pe baza de vaccin, test, adeverință de imunizare, anticipând ce s-a discutat ieri. La fel și bulgarii au anunțat. Acolo, patronatele se bat pentru a deschide din 29 aprilie. Toată lumea își dorește turiști. Și testele s-au ieftinit foarte mult. Portugalia s-a deschis, Spania a anunțat 19 mai. Țările care depind de turism vor da drumul cu aceste trei forme. E clar că avem un viitor mai bun în această vară”.

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivel comunitar, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 și va putea fi verificată în orice stat membru UE.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

1 Commentariu

Comentariu

  1. Si cine sa mearga vara asta in concediu in Grecia? Sa vedem ce grupe au fost vaccinate pana acum: 1 – pensionarii, cu care sunt de acord sa fie vaccinati. Dar ei nu vor merge in numar mare in Grecia. 2 – bugetarii, despre care stim ca unii s-au vaccinat pe naspa, peste rand, pe liste suplimentare, in locatii neaccesibile altora. Si cati bugetari vor merge in Grecia? Ca astia merg doar unde le sunt acceptate tichetele de vacanta, sa nu cheltuie cumva bani din salariile lor. Asta pe langa ca de-a lungul pandemiei “au lucrat” de acasa in timp ce angajatii de la privat au stat in somaj tehnic.