Pandemie și restricțiile de circulație au schimbat dorințele tinerilor în ceea ce privește locul în care trăiesc. Mulți, pentru că au putut lucra de acasă, ori s-au mutat înapoi cu părinții și au economisit astfel banii de chirie, ori s-au îndreptat către locuri mult mai liniștite, la țară. Este cazul lui Emanuel și al Andreei, care au părăsit Bucureștiul și aglomerația și s-au mutat la Nou Român, în județul Sibiu. tinerii și-au dorit liniște și asta au găsit- într-o casă care parcă pe ei îi aștepta.
Andreea (28 de ani) și Emanuel Gurău (27 de ani) au locuit până în vara anului trecut în București. Cei doi tineri căsătoriți și-au petrecut o parte din copilărie la sat, la bunici, iar cei opt ani petrecuți printre blocurile celui mai mare oraș al țării au sădit în mintea lor o idee. „Cum ar fi să locuim la țară?”
Pandemia și restricțiile de circulație de anul trecut i-au încurajat pe Andreea și Emanuel să facă pasul cel mare și să renunțe la viața la oraș, scrie romania.europalibera.org
Un bun prieten de-al tinerei familii le-a prezentat celor doi tineri un sat săsesc din inima Transilvaniei, situat la 50 de kilometri de Sibiu. În localitatea Nou Român, comuna Arpașu de Jos, mai locuiesc aproximativ 250 de persoane. Șoseaua până la Sibiu este bună, iar forfota urbană specifică marilor orașe lipsește cu desăvârșire. Timp de câteva zile, cei doi tineri au umblat hai-hui prin sat în căutarea unei case în care să se mute.
„Am pornit la drum în căutarea unei case de tip săsesc, lucrată manual, cu ziduri groase, cu fundație de piatră cărată din munte cu carul tras de boi. După o perioadă de timp, casa mult visată era chiar în calea noastră, așteptând să fie descoperită”, ne-a povestit Emanuel Gurău.
La finele lunii iulie 2020, „într-o zi minunată, cu mult soare” – după cum își amintesc tinerii, Andreea și Emanuel s-au mutat în Nou Român.
Naveta zilnică până la muncă
Emanuel lucrează ca instalator în domeniul construcțiilor, în timp ce soția sa Andreea este expert în achiziții publice. Mutarea din București a venit la pachet și cu schimbarea locurilor de muncă. Ambii și-au găsit de lucru în Sibiu și fac naveta zilnic pentru a ajunge la serviciu.
Prin satul Nou Român nu trece nici autobuzul, nici trenul, așa că singura opțiune de a ajunge la oraș e să mergi pe jos până în localitățile Carta sau Arpașu de Jos pentru a lua trenul.
Cei doi tineri folosesc mașina personală pentru a se deplasa. Fac în jur de 50 de minute până la Sibiu, durată care, după opt ani de București, nu-i descurajează în niciun fel.
Erau zile în trecut când, în Capitală, făceau mai mult de acasă până la serviciu.
Casa pe care familia Gurău a cumpărat-o în Nou Român a costat 30.000 de euro. Au primit de banii aceștia o locuință veche – ce necesita renovare, o șură și 1.800 de metri pătrați de pământ.
Tinerii au investit în jur de 5.000 de euro pentru a-și crea condițiile necesare mutării însă recunosc că imobilul ar mai avea nevoie de cel puțin 30.000 de euro pentru a fi modernizat complet.
„Cu siguranță, dacă am fi născuți mai devreme, am fi venit acum 10-15 ani în zonă, pentru a achiziționa nu una, ci mai multe case de acest tip, pentru a păstra istoria locală. În trecut, prețurile erau foarte scăzute și nu erau necesare eforturi foarte mari privind achiziția în comparație cu zilele noastre”, ne-a povestit Emanuel Gurău.
Cum e viața la țară pentru un orășean?
Tânărul spune că nu duce deloc dorul orașului, indiferent că e vorba de București sau de alt centru urban. Andreei, în schimb, îi lipsesc uneori ieșirile cu prietenii, zilele de teatru sau de cinematograf, însă se consolează cu faptul că, fiind pandemie, nu s-ar fi putut bucura de ele nici din București.
„Observ că îi face mare plăcere să aranjeze și să facă treabă prin gospodărie. Acum, cu pandemia, toate avantajele orașului privind divertismentul sunt închise, așa că cea mai bună recreație este în aer liber, ascultând natura, iar aici o putem face. Dacă ești gospodar, nu poți vorbi de lipsuri ale vieții la țară, deoarece te gospodărești să îți fie bine. Chiar dacă nu ești îndemânatic, trebuie să te adaptezi și să înveți”, a arătat Emanuel.
„Bunicii noștri trăiau din efortul depus cu muncile câmpului și aveau o datină pe care o respectau. De unde și proverbul «iarna car și vara sanie». Noi ne inspirăm din exemplele bunicilor noștri, care se gospodăreau din timp”.
Sfaturi pentru orășenii care vor să devină țărani
După nouă luni petrecute la sat, Emanuel îi sfătuiește pe cei care vor să îi urmeze exemplul să analizeze cu atenție, înainte de a face marele pas, care sunt costurile cu renovarea locuinței, ce oferă satul respectiv, dar și în ce stare sunt infrastructura și utilitățile din zonă.
„În afară de toate acestea, cei interesați trebuie să facă o căutare privind cele mai apropiate surse de educație. Noi mizăm că educația este viitorul, iar în viitor se regăsesc tradițiile și dragostea față de sat. Dacă avem educație, putem aprecia și valorile satului românesc.”
Emanuel Gurău este mâhnit că satul românesc a fost uitat și pune asta în special pe seama lipsei de infrastructură și de utilități din mediul rural. „Noi ne simțim norocoși”, spune Emanuel, „deoarece avem parte de utilitățile moderne și de o comunitate administrativă cu experiență.”
„Tinerii din străinătate nu se vor întoarce și nu își vor lua țara înapoi până când administrația nu va oferi siguranță, corectitudine și stabilitate”, crede Emanuel.
Alți tineri au ales să se mute în timpul pandemiei. Au lăsat marile orașe pentru locuri mai liniștite sau au ales să se întoarcă în casa părintească, pentru a economisi banii de chirie. Poveștile despre alegerile lor AICI