Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a spus că în cele opt săptămâni de școală s-au folosit mai puțin de 2% din testele covid din unitățile de învățământ. Ministrul crede că este ”Un insucces major„ cauzat de lipsa de personal. Dar, în același timp crede că elevii se vor putea reîntoarce la școală la finalul lunii mai.

Acest „insucces major” a fost cauzat, potrivit ministrului, de lipsa de personal medical sau de indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide și de faptul că acest tip de teste sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind „invazive”, deci traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică, scrie Mediafax.

„Drept urmare, părinții nu și-au dat acordul pentru testarea în acest fel”, spune Cîmpeanu, care este de părere că soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).

Testele antigen rapide rămase, adică peste un milion, ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților.

„Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, spune Cîmpeanu.

Astfel, Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai – începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate, dacă vor fi întrunite simultan patru condiții.

Ministrul Sorin Cîmpeanu enumeră cele patru condiții:

1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații);
2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai);
4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.