A murit preotul sibian Ioan Ică senior

4.516

Ioan Ică Senior, unul dintre cei mai importanți dogmatiști ai Bisericii Ortodoxe Române, s-a stins din viață. Părintele profesor a fost magistrul a aproape 40 de generații de absolvenți ai Facultăților de Teologie din Sibiu şi din Cluj-Napoca.

Comunitatea academică sibiană este în doliu. Părintele Ioan Ică senior s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani, potrivit ziare.com.

„Părintele a fost un mare dogmatist, în tradiția lui Dumitru Staniloae și Isidor Todoran. Potrivit experienței mele în acest domeniu, a fost unul dintre cei mai importanți ecumeniști al Bisericii noastre, mai ales în contextul dialogului ecumenic cu Bisericile Luterane. Între colegii de generație profilați și pe teologie ecumenică s-a distins nu doar printr-o bună cunoaștere a poziției ortodoxe într-o problemă aflată în discuție, ci și prin aprofundarea învățăturii de credință a partenerilor de dialog. În felul acesta a contribuit hotărâtor la cristalizarea unor puncte de convergență dintre învățătură de credință a Bisericii noastre și cele ale altor confesiuni creștine”, a anunțat preotul profesor Dorin Zosim Oancea.

Sicriul cu trupul neînsufletit al părintelui profesor va fi depus mațti, 13 aprilie, la ora 10:00, în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu. Slujba înmormântării se va săvârși, în Catedrala Mitropolitană, miercuri, 14 aprilie, de la ora 10:30. Prof. Ioan Ică senior va fi apoi înhumat în Cimitirul Muncipal Vechi din Sibiu.

Colaborator al fostei securități

C.N.S.A.S. a constatat în anul 2010, la solicitarea cotidianului „Evenimentul Zilei”, că preotul profesor universitar Ioan Ică senior a fost recrutat în anul 1975 în calitate de colaborator al Securității, semnând un angajament în acest sens, sub numele conspirativ „Lucian Popescu”. Decizia C.N.S.A.S. a fost confirmată de Curtea de Apel București prin sentința civilă nr. 6410 din 2.11.2011.

Nota de constatare a relevat că acesta a fost recrutat „pentru supravegherea informativă a cetățenilor străini care vizitează Institutul Teologic Ortodox și Mitropolia Ortodoxă din Sibiu” și a semnat un angajament sub numele conspirativ „Lucian Popescu”, din care reiese că a acceptat colaborarea în secret cu organe ale Securității Statului în direcția informării asupra unor aspecte sau fenomene negative, ce interesau această structură a statului.

Sursa: ziare.com

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.