Poligon de testare şi antrenament pentru lucru sub tensiune la Sibiu – Este unic în România

367

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a construit  poligonului de antrenament şi testare pentru lucrul sub tensiune la Sibiu, fiind primul de acest gen din țară

Poligonul echipat pentru tehnologiile LST este pregătit pentru instruiri practice. Acesta face parte dintr-o investiţie amplă a Companiei, demarată în 2017, cu o valoare totală de 5,7 milioane de lei, care presupune operaţionalizarea Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Tehnologii de Lucru sub Tensiune şi Intervenţie Rapidă în SEN. Toate facilităţile Centrului de la Sibiu vor fi date în folosinţă în partea a doua a anului 2022.

tocteeluc1

Cu acest prilej, pentru prezentarea oportunităţilor oferite de poligonul de antrenament şi testare, în prezenţa membrilor Directoratului Companiei, a membrilor Consiliului de Supraveghere, precum şi a reprezentanţilor altor operatori din Sistemul Electroenergetic Naţional, a fost organizată o sesiune demonstrativă de lucru sub tensiune în cadrul poligonului, susţinută de către echipele specializate ale SC SMART SA Sucursala Sibiu.

t05

În cadrul demonstraţiei, lucrătorii SMART SA – Sibiu au realizat o înlocuire a unui izolator de susţinere 220 kV cu două metode de ajungere la potenţial, precum şi o intervenţie la o clemă de racord în staţia 400 kV. De asemenea, s-a realizat o survolare cu drona a unei porţiuni a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Sibiu Sud – Mintia, într-o zonă cu vegetaţie şi un transport de materiale cu elicopterul.

 

“Asigurarea mentenanţei reţelei electrice de transport este una dintre principalele noastre priorităţi, iar în acest sens, utilizarea tehnologiilor de lucru sub tensiune prezintă un avantaj major, deoarece permite reducerea congestiilor şi a perioadelor de întreruperi necesare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanţă în mod clasic. Cu alte cuvinte, în contextul realizării mentenanţei reţelelor electrice, lucrul sub tensiune face posibilă eliminarea întârzierilor în realizarea mentenanţei, întârzieri cauzate de aprobarea retragerilor din sistem a instalaţiilor. Acesta este scopul principal pe care ne propunem să-l atingem prin realizarea acestui centru, şi subliniez faptul că operaţionalizarea completă a acestei facilităţi este o prioritate strategică a Companiei noastre”, a declarat Cătălin Niţu, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA.

tocteeluc2

Potrivit acestuia, în final, impactul pozitiv se traduce prin îndeplinirea misiunii noastre fundamentare şi anume asigurarea siguranţei în funcţionare a SEN şi a continuităţii în alimentare a consumatorilor.

“Ne propunem ca în viitorul apropiat, centrul de la Sibiu să devină un nucleu al excelenţei în energetică, care să asigure cea mai bună instruire în acest domeniu pentru profesionişti din întreg sistemul electroenergetic românesc şi, de ce nu, chiar şi din zona sud-est europeană”, a continuat Niţu.

Exigenţele actuale privind calitatea şi continuitatea livrării de energie electrică, implicaţiile economice şi obligaţiile europene impun utilizarea unor tehnologii noi cu eficienţă sporită pentru activităţile de transport şi distribuţie din domeniul energetic.
În acest sens, LST este o tehnologie dezvoltată, perfecţionată şi utilizată în prezent pe plan internaţional şi care prezintă avantajul creşterii disponibilităţii reţelelor electrice şi optimizarea costurilor operaţionale.

Ca orice activitate complexă, LST necesită tehnologii avansate, infrastructură specifică şi personal cu un nivel de competenţe ridicat şi o instruire adecvată.

“Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Tehnologii de Lucru Sub Tensiune şi Intervenţie Rapidă în SEN”, realizat la Sibiu de către Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, are ca scop promovarea şi implementarea tehnologiilor noi în reţelele electrice, inclusiv pregătirea profesională periodică a personalului tehnic de specialitate.

Poligonul oferă facilităţi LST atât pentru staţii electrice de transformare, cât şi pentru linii electrice aeriene. Poligonul pentru staţii are în componenţă câte o celulă 110 kV, 220 kV şi 400 kV, un post de transformare 20/0,4 kV în anvelopă de beton, magazii de echipamente, instalaţii de iluminat şi un teren de antrenament. Poligonul pentru linii electrice aeriene cuprinde linii de joasă tensiune, 20 kV, 110 kV, 220 kV şi 400 kV.

Clădirea Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Tehnologii de Lucru Sub Tensiune şi Intervenţie Rapidă în SEN de la Sibiu, ce va fi construită în etapa a doua a proiectului de investiţie, va cuprinde două săli de curs şi patru laboratoare de inspecţii multispectrale, proiecte-pilot, OMEPA şi instruire personal. De asemenea, în clădirea Staţiei Electrice de Transformare Sibiu Sud funcţionează deja un laborator pentru sisteme de protecţii şi automatizări.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.