ghetar

A-68 este numele sub care este cunoscut cel mai mare ghețar din lume. Sau era cel mai mare, pentru că s-a rupt în bucăți și mare parte s-a topit. Ghețarul avea 6.000 de metri pătrați , adică un sfert din suprafața Țării Galilor. În 2017 se desprinsese din calota Antarcticii. acum însă s-a spart în mici fragmente.

Ruperea gheţarilor Antarcticii este un proces natural care are loc frecvent, dar numai ocazional acest proces produce adevăraţi coloşi de gheaţă, precum A-68, un bloc plutitor cu o greutate de 1.000 de miliarde de tone.

Ghețarul, devenit star în social media, s-a desprins din peninsula Antarctica, iar pentru aproape un an nu s-a mișcat deloc, însă în 2020, oamenii de știință au observat că masivul bloc de gheață se îndrepta către teritoriul britanic din Georgia de Sud.

Acum însă, curenții oceanici, apele mai calde și temperaturile ridicate din Oceanul Atlantic au rupt ghețarul A-68 în mii de bucăți, pe care US National Ice Center a spus că nu merită să le monitorizeze.

ghetar 2

Ruperea ghețarelor și încălzirea globală

„Este uimitor că A-68 a rezistat atât de mult”, a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea, pentru BBC News. „Este incredibil de flexibil și fragil pe măsură ce traversează oceanul. A rezistat ani de zile. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăți și apoi acelea s-au fragmentat, la rândul lor”.

Centrul Naţional pentru Gheţari din Statele Unite a declarat că acum bucăţile rupte sunt mult prea mici pentru a provoca o blocare a traficului maritim.

Studiile au arătat că mulţi dintre gheţarii uriaşi ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale. Tot potrivit studiilor, gheaţa din Antarctica ar conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor la nivel global cu aproape 7 metri.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu