bebelus la incubator
Foto Arhivă

Numărul deceselor înregistrate la copiii de până la un an a crescut în primele nouă luni ale anului 2020 față de 2019. Anul trecut 825 de familii nu au aniversat primul an de viață al bebelușilor. Cifrele nu arată decât că multe maternități din România au nevoie urgentă de dotări moderne pentru a asigura suportul pentru viață micuților cu probleme. 21 de secții de neonatologie și ATI neonatală din 13 județe au trimis solicitări urgente, pentru peste 130 de echipamente medicale. Fiecare din noi poate contribui cu o sumă donată pentru dotarea acestor secții. Salvați Copiii România începe campania ”Prima aniversare„

Mortalitatea infantilă e o dramă deopotrivă familială și socială. În cifre absolute, 825 de copii au murit înainte de a împlini un an, în primele nouă luni ale anului trecut: 369 de copii care au venit pe lume în mediul urban și 454 din mediul rural. Anual, România pierde aproximativ 1.200 de copii până într-un an, de cele mai multe ori pentru că maternitățile și secțiile de terapie neonatală sunt dotate cu aparatură veche, depășită în performanță și insuficientă.

În acest moment, 21 de unități medicale din 13 județe au nevoie de 130 de echipamente și aparatură medicală, în valoare totală de aproape 1.500.000 de euro.

Totodată, datele furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică arată că numărul născuţilor vii şi natalitatea au scăzut, de la 147.388 de născuţi vii în primele 9 luni din 2019 la 131.967 de născuţi vii în aceeași perioadă a anului 2020.

O creștere îngrijorătoare se remarcă în ceea ce privește decesele materne, în primele 9 luni ale anului 2020 – 15 cazuri, față de 11 cazuri în 2019. Dintre acestea:

• 9 decese prin risc obstetrical direct (4.3‰)
• 5 decese prin risc obstetrical indirect (1.8‰)
• 1 deces prin avort
• 2 cazuri de deces matern colateral.

Pentru a corecta cauzele prevenibile ale deceselor în primele luni de viață, Organizația Salvați Copiii România dă startul campaniei Prima aniversare, pentru ca viețile copiilor născuți prematur să nu fie pierdute din cauza lipsei de aparatură medicală performantă. Actorul Sandu Gruia este cel care dă voce copiilor pentru care viața depinde de dotarea unităților medicale cu aparatură performantă.

“Datele de mai sus sunt cu adevărat tragice, și de-aici a pornit și ideea campaniei. Cum să facem ca oamenii să le conștientizeze în cel mai emoționant mod cu putință, cum putem trezi o empatie puternică, instantanee?” ne-a declarat Eugen Suman, Director de Creație MAINSTAGE | THE AGENCY. “Povestea pe care am ilustrat-o prin tortul cu lumânarea care rămâne nesuflată e una pe care, ca părinte, ca om, nu vrei să o mai trăiască nimeni. Și-atunci când știi că implicarea ta poate salva nenumărate vieți micuțe nu mai stai pe gânduri” a adăugat acesta.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu