vaccin
Sursa: leparisien.fr

Peste un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la nivel global,  în mai puţin de cinci luni

Cea mai recentă rată a fost de aproximativ 18,3 milioane de doze administrate pe zi, scrie Mediafax.

S-au administrat acum suficiente doze pentru a vaccina complet 6,6% din populația globului, dar distribuția este inegală. Țările cu cele mai mari venituri se vaccinează de aproximativ 25 de ori mai repede decât cele cu cele mai mici venituri.

La scară globală, avem un nivel descurajant de vaccinare. În ritmul actual, de 18,3 milioane de doze pe zi, ar fi nevoie de ani pentru a atinge un nivel semnificativ de imunitate globală. Cu toate acestea, rata crește constant, iar noi vaccinuri apar pe piață.

Israelul a fost primul stat care a arătat că vaccinarea are efecte la nivel național. Țara a condus clasamentul ritmului de vaccinare, până în februarie mai mult de 84% dintre persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste primind două doze. Cazurile severe de COVID și decesele au scăzut rapid. O analiză separată în Marea Britanie a arătat rezultate similare.

Acum este o competiție de viață și moarte între vaccin și virus. Noile tulpini amenință să genereze noi focare. În primele etape ale campaniei, efectul vaccinărilor este adesea depășit de alți factori de transmisibilitate: mutații virale, sezonalitate, eficacitatea utilizării măștilor și distanțarea socială. În timp, ratele mai mari de vaccinare ar trebui să limiteze povara Covid-19 din întreaga lume.

De la începutul campaniei globale de vaccinare, țările au experimentat un acces inegal la vaccinuri și diferite grade de eficiență în administrarea dozelor. Înainte de luna martie, câteva națiuni africane primiseră un singur transport de vaccin, în timp ce în SUA, au fost administrate 68 de doze pentru fiecare 100 de persoane.

Furnizarea de miliarde de vaccinuri pentru a opri răspândirea Covid-19 la nivel mondial este una dintre cele mai mari provocări logistice întreprinse vreodată.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu