calin dragoman

Sibianul Călin Dragoman a creat o platformă de optimizare a cititului cu fonduri europene.

Călin Dragoman, un antrepre­nor din Sibiu, a obţinut fon­duri europene în valoare de 150.000 lei, bani pe care i-a in­ves­tit în Speeread, o plat­for­­mă de optimizare a cititului rapid. Plat­for­ma a fost deschisă în 2019, iar în primul an de activitate a înregistrat venituri de 65.000 lei.

„Istoria Speeread începe în decembrie 2012, când trebuia să aleg un subiect pentru lucra­rea de licenţă la psihologie, atun­ci am făcut o listă cu mai mul­te subiecte în care eu pu­team să îmbin psihologia cu teh­nologia, iar primul dintre subiectele scrise pe acea listă era citire şi învăţare rapidă, am de­cis că acesta este cel mai bun subiect de abor­dat pentru că era cel mai facil de im­ple­mentat din punct de vedere tehnic şi putea să genereze rezultate palpabile într-un timp relativ scurt“, povesteşte Călin Dragoman.

Ideea acestei platforme s-a materializat sub forma unor programe offline, însă, ulterior, Călin Dragoman a reuşit să lanseze o platformă online funcţională în 2015 prin care putea ţine cursurile. În 2019, antreprenorul a obţinut fonduri euro­pene nerambursabile, prin care a accesat o sumă de 150.000 lei, bani cu care a deschis actuala platformă, care venea cu mai multe func­ţionalităţi faţă de cea iniţială.

„Ceea ce mi-am dorit eu să fac prin această platformă a fost să aduc o inovaţie, o îmbunătăţire la ceea ce exista deja în piaţă sub denumirea generică de citire rapidă, iar ceea ce a rezultat a fost o platformă care îi in­struieşte pe utilizatori să îşi formeze o de­prin­dere proprie care îi ajută să citească ra­pid orice fel de text, indiferent de suportul textului“, precizează antreprenorul.

Citirea optimizată este un procedeu care presupune parcurgerea integrală a unui text cu o viteză mai mare de 900 de cuvinte pe minut. În general, un om citeşte 250 de cuvinte pe minut, ceea ce reprezintă o citire lentă, însă o viteză normală de citit porneşte de la 500 de cuvinte pe minut.

Sursa: zf.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu