Sase județe din România dependente de combustibili fosili primesc 35 de milioane de euro de la UE

491

Pe 26 aprilie 2021, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord în ceea ce privește textul legislativ referitor la Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public, program dotat cu 1.5 miliarde de euro pentru granturi si 10 de miliarde de euro împrumuturi, prin Banca Europeană pentru Investiţii.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță, în calitate de raportor din partea Grupului Renew în Comisia de Bugete, a luat parte la negocierile cu privire la acest important instrument, care oferă autorităţilor locale din regiunile dependente de combustibili fosili posibilitatea să finanțeze proiecte de tranziţie verde, precum rețele de încălzire centralizată, gestionarea inteligentă a deșeurilor, gestionarea apelor, decontaminarea terenurilor.

„În aceste negocieri, m-am luptat pentru ca regiunile mai puțin dezvoltate să poată beneficia de bani mai mulți pentru asistența tehnică. 35 de milioane de euro vor fi alocați prin asistenței tehnice, prin Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public,  pentru ajuta autoritățile publice la scrierea de proiecte bune, lucru atât de necesar autorităţilor din România. Un alt punct foarte important pentru mine a fost ca regiunile mai puţin dezvoltate, care doresc să împrumute bani, să primească 25% din împrumut ca grant, adică o sumă nerambursabilă asigurată din bugetul Uniunii Europene. Pentru regiunile dependente de combustibili fosili, tranziţia la economia verde pune probleme sociale şi economice importante. Uniunea Europeană pune aceste posibilităţi de finanțare la dispoziția autorităţilor locale pentru a le sprijini să treacă la un model economic durabil” a declarat europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Hunedoara, Gorj, Dolj, Mureș, Prahova si Galați sunt judeţele din România vizate de Facilitatea de Împrumut pentru Sectorul Public, conform planului teritorial de tranziţie justă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.