mamica la birou alaturi de bebelusul ei
Sursa: baby.unica.ro

La nivel global, femeile au pierdut venituri de cel puțin 800 miliarde dolari anul trecut

Valoarea pierderilor este mai mare decât produsele interne brute combinate din 98 de țări, decât capitalizarea de piață de 700 de miliarde de dolari pe care Amazon a depășit-o anul trecut și peste cele aproape 721,5 miliarde de dolari pe care guvernul SUA le-a cheltuit în 2020 pentru cel mai mare buget de apărare din lume, arată raportul, conform Digi 24.

„Caderea economică generată de pandemia COVID-19 are un impact mai dur asupra femeilor, care sunt reprezentate în mod disproporționat în sectoare care oferă salarii mici, beneficii reduse și locuri de muncă mai puțin sigure”, a spus Gabriela Bucher, director executiv al Oxfam International.

„În loc să îndrepte acest lucru, guvernele au tratat locurile de muncă ale femeilor ca fiind dispensabile – și acest lucru a costat cel puțin 800 de miliarde de dolari în salarii pierdute pentru cele care au un loc de muncă formal”, a adăugat ea.

Organizația citează pierderea totală a veniturilor drept o „estimare conservatoare” care nu ține cont de „salariile pierdute de milioanele de femei care lucrează în economia informală” – pe care le descriu ca lucrătoare casnice, vânzătoare în piață și lucrătoare în confecții.

La scară globală, femeile au ocupat peste 64 de milioane din locurile de muncă pierdute anul trecut. Aceasta reprezintă 5% din toate locurile de muncă ocupate de femei, comparativ cu o pierdere de 3,9% pentru bărbați, potrivit Oxfam.

Impactul drastic al pandemiei asupra femeilor ar putea avea consecințe de lungă durată. Chiar și înainte de pandemie, femeile sufereau din cauza inechităților masive din salarii și muncă. Femeile din întreaga lume câștigă doar 77 de cenți pe fiecare dolar pe care îl dobândesc bărbații, potrivit Organizației Națiunilor Unite. Asaltul crizei coronavirusului nu a făcut decât să exacerbeze inegalitățile de gen și ar putea înrăutăți diferența de remunerare între femei și bărbați.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns