raed arafat

Secretarul de stat Raed Arafat este de părere că relaxarea restricţiilor începând cu data de 1 iunie va depinde de rata de vaccinare. Acesta a mai spus că este posibil ca măsurile de relaxare să fie luate zonal.

„Fără discuţie, dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, deja unele măsuri vor fi luate. Aţi văzut că şi în Israel, la 30% populaţie vaccinată, a fost un impact foarte serios pe numărul cazurilor. Când ajungem la cifra de 60% din populaţie vaccinată, şi sperăm să ajungem la acest procent, atunci se pot lua măsuri suplimentare”, a declarat Raed Arafat într-o intervenţie la Digi 24.
Revenirea la normalitate şi măsurile de relaxare vor putea fi luate treptat, în etape, în funcţie de rata vaccinării şi numărul persoanelor imunizate împotriva COVID-19.
„Dacă mergem mai departe şi bine cu vaccinarea – deja sunt peste 5 milioane de doze administrate în ţară – dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi până la 1 iunie, e clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate”, a spus Arafat.
Astfel, cu cât creşte procentul şi numărul celor vaccinaţi, cu atât pot fi luate mai multe măsuri de relaxare şi de revenire la normalitate, a spus Arafat.
„Ea (rata de vaccinare) este modalitatea prin care ne asigurăm revenirea la unele activităţi unde oamenii sunt împreună, unde e poate greu să se poarte mască tot timpul”, a declarat şeful DSU.

Măsurile de relaxare ar putea fi luate zonal
De asemenea, secretarul de stat nu a exclus ca măsurile de relaxare să fie luate zonal, în funcţie de rata de vaccinare.
„Nu pot exclude acest lucru. E posibil să se ajungă la astfel de abordare. E o variantă la care toată lumea se gândeşte. Aşa cum restricţiile sunt zonale, inclusiv unele măsuri de relaxare pot fi zonale, de ce nu? Trebuie însă discutat şi luată o decizie finală”, a spus Arafat.
Şeful DSU a precizat că adoptarea unor măsuri de relaxare de la 1 iunie, în funcţie de scăderea cazurilor noi de COVID şi sporirea numărului de persoane vaccinate în România „devine foarte plauzibilă”.
Arafat a dat ca exemplu măsurile de relaxare analizate în prezent de Ministerul Culturii referitoare la posibilitatea deschiderii teatrelor sau cinematografelor.
„Se lucrează, ştiu că vor să facă şi un experiment în acest sens. Ministerul Culturii este avansat în acest aspect, pe partea de concerte, teatre, cinematografe. Cu siguranţă, anumite activităţi vor incepe să se relaxeze după 1 iunie”, a spus secretarul de stat Arafat.
În acest moment, 20,3% din populaţia României este vaccinată cu cel puţin o doză, conform datelor CNCAV.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns