Coronavirusul poate persista în nas chiar și la șase luni după infectare

1.369

Virusul Sars-CoV-2 poate infecta celulele mucoasei olfactive timp de cel puțin șase luni, ceea ce explică persistența anosmiei (lipsa mirosului) la unii pacienți atunci când nu mai există nicio urmă de infecție în alte țesuturi ale corpului, potrivit cercetărilor Institutului Pasteur din Paris.

Modificarea simțului mirosului afectează aproximativ jumătate dintre pacienții de coronavirus – deși procentele variază în funcție de gravitatea infecției și în funcție de modul în care se măsoară anosmia în studii. Majoritatea celor afectați își recuperează progresiv mirosul în următoarele săptămâni. Dar mai puțin de jumătate și-au revenit complet în termen de șase luni, potrivit unui studiu realizat de Guy’s Hospital din Londra.

Mucoasa olfactivă este țesutul prin care sistemul respirator este în contact direct cu sistemul nervos central. Cercetările anterioare au arătat că virusul SARS-CoV-2 poate infecta neuronii din creier. Cu toate acestea, „calea de intrare a SARS-CoV-2 în sistemul nervos central este încă necunoscută”, scrie echipa Institutului Pasteur în revista Science Translational Medicine, unde și-au prezentat rezultatele.

Mucoasa olfactivă este confirmată ca o cale de intrare a coronavirusului în creier

În căutarea răspunsurilor, cercetătorii au analizat mucoasa olfactivă a șapte pacienți care și-au pierdut recent simțul mirosului după ce au contractat coronavirusul. Au studiat alți patru pacienți care au continuat să aibă anosmie între 110 și 196 de zile de la apariția simptomelor (între trei luni și jumătate și șase luni și jumătate, aproximativ). Toate cele unsprezece au fost cazuri ușoare de covid care nu au necesitat spitalizare. Cercetarea a fost finalizată cu experimente pe hamsteri pentru a înțelege modul în care virusul ajunge la creier.

Rezultatele arată că, la persoanele care au contractat recent COVID și care și-au pierdut simțul mirosului, virusul invadează neuronii și alte tipuri de celule ale mucoasei olfactive. Infecția duce la inflamația țesutului și la distrugerea celulelor infectate. În cazurile de anosmie severă, se observă o dispariție completă a neuronilor olfactivi maturi și o pierdere a neuronilor imaturi care trebuie să-i înlocuiască.

În ceea ce privește persoanele cu anosmie persistentă, s-a observat că virusul Sars-CoV-2 se găsește în cantități mari în celulele mucoasei olfactive. Toate cazurile de acest gen prezintă, de asemenea, o inflamație a acestei mucoase. Pe de altă parte, un pacient, care a avut coronavirusul dar fără inflamație, și-a recăpătat mirosul, indicând faptul că anosmia persistentă este legată de inflamația țesuturilor.

Experimentele cu hamsteri indică faptul că pierderea mirosului este menținută până când virusul este eliminat din mucoasa olfactivă și inflamația dispare. De asemenea, confirmă faptul că mucoasa olfactivă este o cale de intrare pentru coronavirus în sistemul nervos central.

Toți pacienții care au continuat să aibă virusul în mucoasa olfactivă la câteva luni după contractarea infecției au fost negativi în PCR de diagnostic convențional, pe baza unei probe nazofaringiene. Ancheta nu clarifică dacă, având încă virusul în sistemul olfactiv, ar putea răspândi covidul către alte persoane. Echipa Institutului Pasteur susține „extinderea acestor investigații la un grup mai larg de pacienți, cu diferite grade de pierdere a mirosului”.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi