ursul arthur

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat joi seara, la Digi24, că a schimbat regulile privind împușcarea urșilor care reprezintă un pericol pentru comunități, după uciderea ursului Arthur. Asociațiile care solicită derogări nu vor mai putea avea „invitați” care să vâneze un trofeu.

„Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare” derogarea pentru eliminarea unor animale considerate periculoase, a anunțat Tanczos Barna. În plus, valabilitatea acestei derogări va fi de numai 15 zile.

Până acum exista un termen de 60 de zile de la eliberarea documentelor privind avizarea „recoltării” animalului, iar legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, a explicat Tanczos Barna. Începând de joi, 6 mai 2021, exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea, a spus Tanczos Barna.

„De astăzi sunt schimbate regulile, de acum încolo, cât sunt eu ministru, cei care vin să vâneze nu mai pot să vină. Începând de astăzi, toate extragerile în caz de forță majoră – de pericol pentru sănătatea publică, de pericol pentru viața umană, de pericol pentru bunuri – se fac de către asociația care a solicitat și de către personalul tehnic, ca să nu mai avem discuții niciodată dacă a fost membru, dacă n-a fost membru. Personalul tehnic al asociației să execute”, a declarat ministrul mediului.

El a explicat că „extragerea” nu înseamnă relocarea animalului, ci eliminarea lui prin împușcare.

Tanczos Barna a arătat că asociațiile de vânătoare depun săptămânal dosare pentru a obține derogări pentru împușcarea unor animale ocrotite. Au fost peste 300 de dosare din 2019, dar majoritatea se resping.

„Până am ajuns la minister, au fost până la 120-130 de exemplare extrase pe baza acelui ordin și a acelei cote de intervenții – 140 de exemplare – din 2019 încoace. Înainte, a mai existat o asemenea cotă pe doi ani, tot 140 de exemplare. Aceste cote sunt strict pentru a interveni în cazuri de forță majoră. N-am fost de acord de la bun început de când am venit la minister și nu sunt nici acum de acord ca aceste cote de intervenție să fie folosite pentru altceva”, susține Tanczos Barna.

El a relatat că se cerea extragerea unor urşi, motivat, dar aceste animale erau împuşcate chiar şi la opt luni de la derogare. În aceste condiţii, s-a acordat un termen de 60 de zile pentru împuşcare, însă eliminarea animalului putea fi făcut de oricine. Începând de joi, există un termen de 15 zile pentru extragere, iar extragerea se face doar de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită derogarea.

Tanczos Barna a estimat că în România există „în mod sigur” peste 7.000 de exemplare de urs.

Ministrul a mai precizat că derogările nu se dau pentru împuşcarea ursoaicelor, în cazul exemplarelor de femele care intră în localităţi luându-se doar măsura relocării.

Sursa: Digi24

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns