muzeul brukenthal

Vineri, 14 mai 2021, orele 12:00, în Palatul Brukenthal, în Sala de Expoziţii Temporare va avea loc deschiderea expoziţiei cu titlul Mari dramaturgi ai lumii. Grafică satirică de Gabriel Rusu.

Prin demersul său, Gabriel Rusu ne oferă șansa de a vedea chipurile unor dramaturgi, în unele cazuri cunoscute, în alte cazuri prea puțin întâlnite.

afis mari dramaturgi

Personajele pieselor de teatru, prin intermediul actorilor, au monopolizat tot ceea ce ține de imaginea pe care spectatorii și-o fac despre autori. De multe ori, creatorii au rămas fără chip, asemenea bunului Dumnezeu. Dar cu ajutorul artei lui Gabriel Rusu, avem ocazia de a parcurge nu doar drumul imaginar de la cuvânt/idee/operă la imagine, ci și invers, pornind din exterior spre interior, de la imagine la posesorul ei.

Marcel Sendrail ne-a reamintit faptul că în limba latină persona a desemnat mai întâi masca și abia mai apoi personalitatea. În același timp, eruditul francez a apreciat că realizarea unei figuri este dublată automat de crearea unui suflet care stă în spatele acesteia. Putem observa cum chipul și sufletul, masca și personalitatea sunt două fațete ale aceleași medalii, care spun, de fapt, același lucru: „Persoana derivă din mască. Mai greu este să ne convingem că din persoană derivă masca […]”. Oare nu același lucru ni-l sugerează și Gabriel Rusu?…

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns