israel
Sursa: Profimedia

Metropola israeliană Tel Aviv a fost ţinta unui atac masiv cu rachete lansate din Fâşia Gaza, după ce armata israeliană a distrus  turnul Hanadi.

Tensiunile dintre israelieni și palestinieni s-au intensificat și mai mult, în condițiile în care militanții palestinieni din Gaza au tras sute de rachete în Israel, care a răspuns cu atacuri aeriene asupra enclavei, pe măsură ce tulburările s-au răspândit în orașe, relatează CNN, conform Mediafax.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu s-a adresat națiunii din Tel Aviv, spunând: „Suntem în mijlocul unei operațiuni semnificative”.

Bombardamentele israeliene din Gaza au ucis cel puțin 35 de persoane, inclusiv 12 copii, potrivit oficialilor de sănătate palestinieni, care au mai spus că 220 de persoane au fost rănite, începând de marți seara. Armata israeliană a declarat că a ucis peste 15 militanți.

Rachete au fost lansate spre Tel Aviv la primele ore ale dimineții de miercuri. Sirenele au putut fi auzite în jurul orei 3 dimineața, ora locală.

Un bloc turn de 13 etaje din orașul Gaza s-a prăbușit marți seară după ce a fost lovit de un atac aerian israelian, atrăgând promisiuni de represalii din partea militanților.

Armata israeliană a declarat că imobilul adăpostea birouri utilizate de Hamas pe mai multe etaje, precum și o unitate de cercetare și dezvoltare pentru rachete. Armata a mai spus că a avertizat în prealabil civilii din clădire și a oferit suficient timp pentru ca aceștia să poată evacua locul.

Hamas și Jihadul Islamic au promis că vor riposta trăgând rachete asupra orașului Tel Aviv.

Brigăzile Izz ad-Din al-Qassam, aripa militară a Hamas, au declarat ulterior că grupul a tras spre Tel Aviv 130 de rachete marți seară, într-o declarație transmisă pe Whatsapp.

În ultimele două zile, Hamas și Jihadul Islamic din Gaza au lansat cel puțin 500 de rachete spre Israel, forțând închiderea principalului aeroport internațional din Israel, Ben Gurion, aflat la aproximativ cincisprezece kilometri est de Tel Aviv.

Armata israeliană a efectuat peste 150 de lovituri în Gaza începând de marți după-amiază, potrivit unui purtător de cuvânt, care a spus că Israelul a chemat și 5.000 de rezerviști în serviciul activ pentru a „îmbunătăți” operațiunea sa din Gaza.

În total, în Tel Aviv au fost rănite aproximativ 30 de persoane, conform informaţiilor preliminare. Grupurile fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic au lansat peste 500 de rachete, în ultimele 36 de ore, din Fâşia Gaza spre teritoriul israelian. Bilanţul actual în Israel este de trei morţi şi peste 120 de răniţi.

Situaţia este foarte gravă în orăşelul israelian Lod, situat la periferia sud-estică a oraşului Tel Aviv. Localnici de etnie arabă sunt implicaţi în confruntări armate cu agenţi ai serviciilor de securitate israeliene. Primarul oraşului, Yair Revivo, i-a cerut premierului în funcţie, Benjamin Netanyahu, să declare starea de urgenţă în oraş şi să trimită armata.

„Criza este prea gravă pentru a fi gestionată de poliţie. L-am sunat pe premier pentru a-i cere să declare starea de urgenţă în Lod. Trebuie chemată armata. Este un eşec al sistemului de guvernare. Este un incident uriaş, o Intifadă a etnicilor arabi israelieni. Tot ce am făcut aici în ultimii ani pentru coexistenţă s-a dus. Tot Israelul trebuie să ştie că situaţia a fost pierdută de sub control. Este de neconceput. Sinagogile sunt incendiate. Sute de maşini au ars. Sute de criminali arabi se plimbă pe străzi. A izbucnit războiul civil în Lod. Comunitatea naţionalistă de evrei ortodocşi de aici are arme. Eu îi implor să se retragă, dar este de înţeles că vor să îşi apere casele. Casele evreilor sunt atacate cu sticle incendiare. Situaţia este incendiară”, a afirmat primarul din Lod, citat de cotidianul Times of Israel.

Imediat după apelul primarului, premierul Benjamin Netanyahu a decretat starea de urgenţă în orăşelul Lod şi a decis suplimentarea efectivelor serviciilor de securitate. Conform bilanţului preliminar, cel puţin 12 persoane au fost rănite în confruntările din Lod, două fiind în stare gravă.

Statele Unite au anunţat că menţin angajamentele privind apărarea Israelului şi au lansat un apel la calm adresat tuturor părţilor. „Toate părţile trebuie să reducă tensiunile, trebuie să aplice măsuri practice pentru calmarea situaţiei”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

În Fâşia Gaza, bilanţul raidurilor aeriene israeliene împotriva mişcărilor fundamentaliste Hamas şi Jihadul Islamic a ajuns la 32 de morţi şi 220 de răniţi. Armata israeliană a anunţat că a eliminat 18 militanţi islamişti, inclusiv patru lideri ai grupurilor teroriste.

Confruntările militare dintre Israel şi grupuri islamiste palestiniene au izbucnit în contextul violenţelor dintre israelieni şi palestinieni produse în zona centrului vechi al oraşului Ierusalim.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns