FOTO S-au ieftinit cireșele la Piața Cibin – Vineri costă 60 de lei kilogramul

1.844

E luna mai, teoretic în piețe ar fi trebuit deja să găsim cireșele ”de mai”, românești. Doar că în ultimii ani schimbările bruște de temperatură au distrus florile cireșilor, iar producția se lasă așteptată. Așa că importăm cireșe din Grecia. La Piața Cibin au apărut deja de câteva zile, iar așa cum ne-am obișnuit, prețul este cel puțin exagerat. Sau a fost…în prima zi un singur comerciant avea cireșe de vânzare, pentru ca vineri mai toți comercianții să aibă trufandalele pe tarabe. Evident, și prețul a scăzut cu câteva zeci de lei, de la o zi la alta.

Joi a fost prima zi în care un comerciant sibian a vândut cireșe în Piața Cibin. Un kilogram costa 100 de lei, un preț mare pentru majoritatea. Cireșele se vindeau și la caserole, mai mici sau mai mari. VEZI AICI PREȚURILE 

Vineri deja, cel puțin alți patru comercianți au etalat pe tarabe ”celebrele” fructe. Dar, în 24 de ore, prețul a scăzut la 60 de lei pentru un kilogram. Chiar dacă prețul este în continuare mare, piețarii spun că sibienii cumpără. ”Am adus 100 de kilograme și se vând în câteva zile, cumpără lumea. Am vândut ieri la o doamnă un kilogram, azi a mai venit după două”, spune unul din comercianți.

Vânzătorii spun că în zilele următoare prețurile vor scădea și mai mult, așa că pofticioșii care nu sunt totuși dispuși să plătească prețul de vineri, să mai aștepte câteva zile căci vor prinde o super ofertă.

O Și dovadă stă chiar o ”tranzacție” surprinsă live. O sibiancă a cumpărat puțin peste o jumătate de kilogram , pentru care a plătit 40 de lei. ”Cumpăr, nu e chiar scump….și acum, de poftă, cumpărăm, ce sa facem. Mâncăm toți care avem poftă, nu doar copiii”, spune clienta care a plecat acasă, mândră de achiziție. 

Pe tarabele din piață nu se găsesc doar vestitele cireșe, importate din Grecia. Deja căpșunile nu mai reprezintă o noutate, pe lângă cele de import încep să apară și cele românești. Ceva mai scumpe, e drept, la 11 lei kilogramul, față de cele grecești, la 9 lei.

Pepenele, care la Dăbuleni se culege prin luna iulie, acum vine din Maroc gata copt. Cine își permite dă 6 lei pe un kilogram, sau poate alege felii deja tăiate. Nici prunele nu prea sunt de sezon, dar se găsesc în piață la Cibin și costă 15 lei un kilogram. La fel și caisele sau strugurii- la noi apar spre toamnă, dar sunt importate și vândute chiar cu mare succes.

Dar, cine nu se aruncă încă la fructe ce la noi se coc în toamnă și preferă produsele de sezon, va face zilele astea o prăjitură cu rubarbă de te lingi pe degete. Tijele acrișoare au apărut și ele, dar se vând de către producători la 5 lei legătura.

 

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi