tigroaica evadată de la zoo sibiu devine subiect de film

În iarna anului 2011, tigroaica Mihaela a evadat de la Grădina Zoologică din Sibiu, din pricina neatenției unui îngrijitor. Animalul s-a plimbat nestingherit prin muzeu, prin pădurea din apropiere și printr-un cartier de locuințe, până când a fost tranchilizat, și mai apoi ucis, de vânătorii care porniseră pe urmele lui. Această întâmplare l-a impresionat pe regizorul Andrei Tănase să facă un lungmetraj care va apărea, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului viitor.

Regizorul debutant Andrei Tănase va aduce pe ecran un tigru adult drept personaj-pivot într-o poveste despre redescoperirea de sine.

Scenariul scris de Andrei Tănase o are în centrul atenţiei pe Vera (Cătălina Moga), veterinar la o grădină zoologică din provincie. Când află că soţul ei (Paul Ipate) o înşeală, Vera suferă o criză emoţională şi ajunge să provoace evadarea recent achiziţionatei tigroaice Rihanna. Tigroaica va cutreiera în voie pădurile din apropiere, ceea ce determină autorităţile locale să organizeze de urgenţă o poteră pentru a o prinde. În acelaşi timp, Vera trece printr-o serie de peripeţii care îi pun sub semnul întrebării perspectiva asupra vieţii, scrie Cinemagia.

Filmul se află acum în pregătiri, iar producţia va începe în a doua jumătate a lui iulie, filmările având loc de-a lungul a 26 de zile în Bucureşti şi în Târgu Mureş. Director de imagine este Barbu Bălăşoiu (Lupu, Sieranevada, Charleston, Urma). Producătoare sunt Anamaria Antoci şi Irena Isbăşescu, iar compania de producţie este Domestic Film. Companii din Franţa (Altamar Films) şi Grecia (Graal) participă şi ele la producţia cu un buget de 950.000 de euro.

CITEȘTE ȘI: Îngrijitorul de la ZOO Sibiu despre evadarea tigrului din cușca lăsată deschisă: „A fost o scapare de moment”

Andre Tănase, regizor – „O mini-tragedie absurdă și evitabilă”

Andrei Tănase spune că scenariul este inspirat de un eveniment petrecut în realitate. „În iarna lui 2011, în urma neatenţiei unui îngrijitor, o tigroaică a scăpat de la grădina zoologică din Sibiu. După ce s-a plimbat nestingherită câteva ore printr-o pădure din apropiere, prin Muzeul Satului şi printr-un cartier de locuinţe, tigroaica a fost împuşcată de unul din vânătorii care porniseră pe urmele ei.

Imaginile difuzate la ştiri, cu cadavrul său urcat în bena unei furgonete vechi, în timp ce diverşi gură-cască îi făceau poze, m-au impresionat într-un mod greu de descris. Iniţial mi s-au părut sfâşietor de triste. O mini-tragedie absurdă şi evitabilă, la care îţi doreşti să nu fi asistat vreodată. Dar apoi mi-am dat seama că acel animal maiestuos, care îşi ducea zilele într-o cuşcă dintr-un zoo de provincie, a avut parte de câteva ore de libertate, poate pentru prima oară în viaţa lui. A respirat aerul pădurii şi a murit liber”, așa descrie regizorul premisa filmului.

CITEȘTE ȘI: Tigrul împuşcat iniţial cu tranchilizant la Sibiu, a încercat să atace un medic veterinar, fiind ucis

Producătoarea Anamaria Antoci spune că originalitatea premisei şi pasiunea regizorului au determinat-o să se alăture acestui proiect dificil. „Dezvoltarea lungmetrajului a început încă din a doua parte a anului 2018, căci, deși un debut, provocările pe care le ridică filmul au necesitat strângerea unei finanțări de peste 950.000 de euro.

De departe cel mai costisitor şi provocator aspect al filmului este filmarea cu un tigru real, pe care îl vom aduce din Franța. Vom lucra cu unul dintre cei mai renumiți dresori de feline mari din lume, Thierry le Portier, care a mai lucrat printre altele la producții precum Gladiator şi Life of Pi.” Despre Tigru, producătoarea mai spune că „poate fi acel gen de film care să țintuiască publicul în fața marelui ecran, de la primul la ultimul cadru, dar care şi să îl bântuie mult timp după ieșirea din sala de cinema.”

În România filmul s-ar putea lansa cel mai devreme în a doua jumătate a anului viitor.

Sursa: Cinemagia

Ultima oră

Comentariul meu