test covid

Sunt multe persoane care au avut COVID, dar nu au fost la doctor și nu pot să demonstreze că au trecut prin boală.  Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a explicat cum pot proceda aceste persoane

Andrei Baciu a arătat de ce testul de determinare a anticorpilor nu este acceptat la nivel oficial pentru a putea fi introdus în certificatul verde ca dovadă a trecerii prin boală, anunță Digi 24.

„Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem. Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic – dar strict teoretic – ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată. Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Astfel, aceste persoane trebuie să-și facă un test pentru a putea călători sau pentru a avea acces la anumite evenimente, chiar dacă ele sunt imunizate. „Sau există o soluție și mai bună: să se vaccineze”, a adăugat secretarul de stat, explicând că un test este valabil maximum 72 de ore și, în plus, costă, pe când vaccinul este gratuit.

„Mai mult de atât, facem un test, mergem în Grecia și e posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din scenariul verde să treacă în scenariul galben sau din scenariul galben să treacă în cel roșu. Pe condițiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roșu. Pentru scenariul galben, și un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore”, a arătat Andrei Baciu.

El a menționat că în momentul de față, vaccinarea este disponibilă și în aeroport și va fi disponibilă și în alte puncte importante. „Deci, este foarte ușor, oriunde te duci, stai 15 minute, aștepți, nu trebuie să faci nimic special, nu trebuie să inițiezi un proces, să faci o programare. Mergeți în aeroport, vă vaccinați și ai certitudinea că nu intri în carantină când te întorci, dar cel mai important este faptul că-ți oferă o protecție pentru tine și pentru familie”, a punctat Andrei Baciu.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

1 Commentariu

Lasă un răspuns

  1. Andrei Baciu este un zero barat. De cand purta haine de dama si poza ca model si pana acum, in afara de pile mari, individul nu are nimic.
    In ce priveste subiectul, este inca o dovada a dictaturii covid. Cea mai mare parte a populatiei a facut covid si este imuna. Nu este normal sa conditionezi oamenii de vaccinare, care s-a dovedit ca nu protejeaza cum ni se spune. O gramada de oameni au facut covid, vaccinati fiind. Multi dintre acesti vaccinati au si murit de covid. Asadar cei care au imunitate naturala sunt mult mai bine protejati.
    Interesant cum spun ei ca pentru a seta o baza la anticorpi, iti trebuie studii serioase, si ei nu au. Dar pentru a te vaccina nu iti trebuie studii serioase? Acolo merge oricum, nu-i asa?