Zeci de polițiști și doi șefi de la Rutieră cercetați disciplinar – Comisarul șef a demisionat imediat după percheziții

6.294

La mijlocul lunii mai, zeci de percheziții au avut loc la locuințele mai multor agenți de poliție de la Rutieră. Pe atunci, 25 de polițiști din Sibiu au fost acuzați de luare de mită și șpagă. Dosarul de corupție a cam zguduit IPJ-ul, întrucât în prezent, 15 agenți se află fie în arest preventiv, fie sub control judiciar. Imediat după reținerea suspecților, IPJ a demarat o anchetă disciplinară, iar printre cei vizați sunt și două persoane cu funcții de conducere. De asemenea, la o zi după reținerea agenților, comisarul șef Marius Cuciorovschi a demisionat.

IPJ Sibiu a demarat o anchetă disciplinară față de 24 de agenție de poliție de la Rutieră. Pe lângă aceștia, sunt cercetați disciplinar și doi șefi. Ancheta a început la o săptămână de la reținerea agenților. Pe atunci, conducerea IPJ Sibiu spunea că „instituția are toleranță zero față de actele de corupție”. (DETALII AICI)

„La data de 26.05.2021, prin Compartimentul Control Intern, conducerea I.P.J. Sibiu a dispus declanșarea cercetării disciplinare față de 24 de agenți de poliție din cadrul Serviciului Rutier Sibiu – B.R.D.N.E. cu privire la evenimentele semnalate la data de 19 mai 2021 referitoare la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în vederea stabilirii existenței sau inexistenței unor abateri disciplinare prevăzute de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, și Codul de Etică și Deontologie al Polițistului. De asemenea, în baza aceleiași dispoziții, s-a declanșat cercetarea disciplinară față de 2 ofițeri cu funcții de conducere din cadrul Serviciului Rutier Sibiu cu privire la modul în care și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu raportat la evenimentele semnalate”, precizează Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

CITEȘTE ȘI: Percheziții la Sibiu – Zeci de polițiști bănuiți că luau șpagă ca să îi ierte pe șoferi

Demisia comisarului șef, la o zi de la reținerea agenților

La o zi de la reținerea agenților de poliție și de la perchezițiile de amploare, comisarul Marius Cuciorovschi a demisionat. Locul acestuia a fost luat de comisarul șef Cristian Buga.

„De asemenea, vă informăm că, în perioada vizată de ancheta efectuată de către procurori, la conducerea Biroului Rutier pentru Drumuri Naționale și Europene s-a aflat domnul comisar șef de poliție Cuciorovschi Marius, care a demisionat din funcție la data de 20 mai 2021. Începând cu data de 24 mai 2021, comisar șef de poliție Buga Cristian este împuternicit să îndeplinească atribuțiile de șef al B.R.D.N.E. pentru o perioadă de 6 luni”, spune Welter.

Dosarul de corupție „a zguduit” IPJ-ul. Cum acoperă golul de agenți

Opt agenți au fost arestați preventiv, în timp ce alți șapte au fost puși sub măsură controlului judiciar (DETALII AICI). În acest context, pentru a acoperi golul, IPJ Sibiu a suplimentat Biroul Rutier cu polițiști de la alte structuri.

„În ceea ce privește efectivul de polițiști al B.R.D.N.E., vă comunicăm faptul că acesta a fost suplimentat, prin delegare pentru o perioadă de 60 de zile, cu polițiști având calitatea de polițist rutier, din cadrul altor structuri aflate în subordinea I.P.J. Sibiu. Totodată, supravegherea traficului rutier pe drumurile naționale și europene este asigurată și cu sprijinul personalului subunităților de poliție subordonate I.P.J. Sibiu a căror rază de competență este tranzitată de categoria de drumuri menționate”, mai spune Welter.

VEZI AICI CINE SUNT CEI ARESTAȚI PREVENTIV ȘI CE ACUZAȚII LI SE ADUC 

Infracțiuni de corupție: abuz în serviciu, dare de mită, luare de mită, înșelăciune

În 19 mai, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală şi Serviciile Judeţene Anticorupţie Sibiu, Alba, Braşov şi Cluj, au pus în executare 17 mandate de percheziţie domiciliară pentru probarea unor infracţiuni de corupţie într-o cauză penală în care sunt suspectaţi 25 agenţi de poliţie din cadrul IPJ Sibiu. După audierea celor 25 de poliţişti s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 15 dintre aceştia.

Faţă de 10 dintre inculpaţi (agenţi de poliţie rutieră din cadrul I.P.J. Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene) a fost dispusă luarea măsurii arestării preventive, pe o perioadă de 30 zile, iar cu privire la 5 dintre inculpaţi s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar.

Dosarul a fost înregistrat pe 20 februarie 2019, fiind iniţial efectuată urmărirea penală „in rem” pentru săvârşirea infracţiunilor de omisiunea sesizării, abuz în serviciu, dare de mită, luare de mită, favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu, înşelăciune şi fals în declaraţii, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia de agent de poliţie.

Potrivit denunţului şi procesului verbal de sesizare din oficiu care au stat la baza înregistrării dosarului penal, existau indicii cu privire la faptul că mai mulţi agenţi de poliţie rutieră şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu şi nu ar fi constatat săvârşirea unor fapte contravenţionale la regimul rutier. În schimbul acestei „iertări de sancţiune”, contravenienţii ar fi sponsorizat echipa de fotbal a I.P.J. Sibiu, întocmindu-se contracte de sponsorizare cu diferite sume de bani acestei echipe din care făceau parte şi aceşti lucrători de poliţie, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

CITEȘTE ȘI: Acuzațiile aduse celor polițiștilor

Conform aceleiaşi surse, din cercetările efectuate împreună cu lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Serviciul Judeţean Anticorupţie Sibiu şi a datelor rezultate din punerea în aplicare a măsurilor de supraveghere tehnică, a rezultat presupunerea rezonabilă cu privire la comiterea mai multor infracţiuni de corupţie, de serviciu şi de fals de către agenţii de poliţie rutieră din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul Rutier – Biroul Drumuri Naţionale şi Europene.

Agenţii sunt suspectaţi că, în mod repetat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, din 2019 până în prezent au pretins şi au primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 şi 500 de lei, foloase materiale sau alte servicii, cu titlu de mită, în legătură cu îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, pentru a nu constata faptele contravenţionale comise de şoferii contravenienţi şi a nu le aplica sancţiuni contravenţionale sau pentru a le aplica sancţiuni mai uşoare, consemnând astfel cu ocazia întocmirii proceselor verbale date nereale.

„Au pretins diverse sume de bani de la persoanele pe care le-au oprit în trafic pentru săvârşirea unor abateri la regimul rutier, în scopul de a nu le aplica sancţiuni contravenţionale, solicitându-le totodată acestor conducători auto ca sumele de bani să le fie remise sub forma unei sponsorizări în contul Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor (International Police Association – IPA) – Regiunea 1 Sibiu. În exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi au constatat săvârşirea de către conducătorii auto a unor contravenţii privind circulaţia pe drumurile publice, nu au aplicat acestora sancţiunea contravenţională corespunzătoare şi nici sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce, încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 12 din Legea nr. 218/2002, republicată, şi anume de a constata contravenţii şi aplica sancţiuni contravenţionale, şi dispoziţiile art. 2 din OUG 195/2002, privind obligaţia de a lua măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale normelor de circulaţie pe drumurile publice”, se mai menţionează în comunicat.

Din anchetă a mai reieşit că poliţiştii nu au constatat contravenţii şi nu au aplicat sancţiuni contravenţionale, potrivit legii, reţinând alte abateri contravenţionale în procesul verbal, neconforme cu realitatea şi aplicând altă sancţiune decât cea corespunzătoare contravenţiei comise de şoferii opriţi în trafic, în sensul că nu au luat măsurile legale ce se impuneau, inclusiv suspendarea dreptului de a conduce autoturisme. De asemenea, acţionând cu intenţie, au falsificat mai multe procese verbale de constatare a contravenţiei cu prilejul întocmirii acestora, completându-le cu date neconforme cu realitatea şi în absenţa contravenientului, semnând procesele verbale în locul contravenientului, ceea ce a produs consecinţe juridice pentru persoanele în locul cărora au semnat.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, împreună cu lucrători de poliţie judiciară din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Sibiu, au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie, Serviciului Judeţean Anticorupţie Alba, Serviciului Judeţean Anticorupţie Braşov, conducerea IPJ Sibiu, Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul IPJ Sibiu, Brigada Mobilă de Jandarmi.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi