Topul celor mai smart orașe din țară – Sibiu și Avrig în clasament

1.543

Sibiu și Avrig sunt incluse în topul celor mai moderne orașe din țară din punct de vedere al proiectelor de timp smart city. Pe primul loc în clasamentul național se situează Alba Iulia, care și anul acesta are un număr stagnant de proiecte.

Topul celor mai smart orașe este condus de Alba Iulia, dar care are un număr de 106 proiecte. Urmează apoi Cluj Napoca cu 58 de proiecte și Iași cu 56. Bucureștiul este pe locul patru (39 proiecte), arată o analiză realizată de integratorul de soluții inteligente la cheie Vegacomp Consulting, scrie zf.ro.

Clasamentul este continuat de București – Sector 4 (35 proiecte), Arad (29 proiecte), Sibiu (27 proiecte), Oradea și Timișoara (26) și Brașov (18). Cifrele iau în calcul proiectele în plan, în curs de implementare sau livrate.

Clasamentul orașelor de mărime medie și mică – Sibiu și Avrig în top

Clasamentul orașelor medii este dominat de Alba Iulia (106), Arad (29) şi Sibiu (27), în timp ce podiumul orașelor mici este ocupat de Avrig (10), Făgăraș (7) şi, la egalitate, Odorheiu Secuiesc, Aiud şi Hârşova (6).

În total, la finele lunii iunie au fost identificate 860 de inițiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 124 de orașe mari, medii și mici din țară, comparativ cu 594 de proiecte din 87 de orașe, la nivelul lunii iunie 2020.

“Vedem, în acest raport, un aspect pozitiv, în special la nivel de răspuns al administraţiei la nevoile de distanţare şi de-birocratizare: dincolo de evoluţia liderului – Smart Mobility, verticala Smart Governance, ocupantă a poziţiei secunde în clasament, numără nu mai puţin de 226 de proiecte care, sperăm, fac viaţa mai uşoară locuitorilor. Dar, ca în raportările anterioare, avem şi eternii perdanţi – Smart Environment şi Smart People, pe poziţii deja obişnuite, la coada clasamentului. Mediul şi oamenii, priorităţi absolute într-o societate care îşi cunoaşte valorile şi îşi alocă din priorităţi şi generaţiilor viitoare, sunt neglijate de industria Smart City românească. Tot în acest raport vedem nu doar finanţările din fonduri europene şi publice, dar şi primele proiecte semnificative private şi privim cu interes la componenta de finanţare privată, în viitorul Smart City”, declară Cornel Bărbuţ, CEO al Vegacomp Consulting.

Sursa: zf.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi