Pandemia a schimbat viața oamenilor

434
  • Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom au derulat un sondaj de opinie pe tema viziunii românilor asupra pandemiei de COVID-19.
  • Sondajul a urmărit ce cred oamenii despre cum funcţionează societatea.
  • De asemenea, participanţii au vorbit şi despre consecinţele pandemiei asupra vieţii lor.

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom au realizat un sondaj de opinie privind felul în care populaţia României vede pandemia COVID-19 (percepţii, evaluări, atitudini), consecinţele acesteia asupra vieţii oamenilor şi funcţionării societăţii, precum şi vaccinarea, ca soluţie la criza sanitară pe care o parcurgem.

Au fost intervievate 1023 de persoane, iar eşantionul a fost validat pe baza datelor recensământului din 2011, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată a României.

Conform datelor analizate, 39% dintre respondenţi au spus că gradul de respectare a regulilor de convieţuire a crescut în perioada pandemiei de coronavirus, comparativ cu anii anteriori.

Pe de altă parte, 45% dintre respondenţi au spus că solidaritatea între români a rămas la fel ca înainte de pandemie, în timp ce 38% dintre respondenţi au spus că aceasta a scăzut. Doar 17% dintre respondenţi au susţinut că solidaritatea între români a crescut.

Conform studiului, 20% dintre respondenţi au spus că măsura în care românii pot conta pe ajutorul semenilor a crescut, în timp ce 42% dintre respondenţi au spus că nu mai pot conta pe ajutorul semenilor la fel ca înainte de pandemia de coronavirus.

Cât despre încrederea în oameni, 54% dintre respondenţi au spus că aceasta a rămas la fel, în timp ce 35% au spus că a scăzut. Doar 11% dintre români cred că încrederea între oameni a crescut în urma pandemiei de coronavirus.

49% dintre respondenţii români au spus că niciodată nu au avut sentimentul de siguranţă. Doar 18% au spus că s-au simţit des în siguranţă în perioada pandemiei din ultimul an.

36% dintre respondenţi au spus că au suficienţi bani pentru un trai decent, însă asta nu însemană că-şi permit să cumpere obiecte mai scumpe.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.