• Polonezii, românii şi italienii sunt minorităţile din UE cele mai numeroase în Marea Britanie.
  • Promisiunile din campanie au fost în mare parte încălcate
  • Peste 950.000 de români au aplicat pentru statut de rezident după Brexit

La cinci ani după Brexit, comunitatea românilor din Regatul Unit a crescut mai mult decât se aşteptau chiar şi autorităţile de la Londra.

În perioada de după vot, numărul cetăţenilor UE care îşi caută de muncă în Marea Britanie a scăzut cu 36%. Cu toate acestea, tot mai mulţi români au decis să locuiască acolo. 950.000 de români au solicitat în mod oficial reşedinţă în această perioadă.

LAURA POPESCU, ambasadorul României în Marea Britanie: Numărul românilor a pornit de la o comunitate de dimensiuni medii spre una de dimensiuni mari. Estimăm că în acest moment 1 milion de romani locuiesc în Marea Britanie. A doua cea mai numeroasă comunitate din UE, la foarte mica distanţă de cea poloneză.

Pentru mulţi britanici, votul a fost urmat de o perioadă de frustrare şi de promisiuni încălcate. Regatul nu a semnat marile acorduri comerciale anunţate, iar exporturile către UE s-au redus cu 50 la sută din cauza birocraţiei. Cea mai mare minciună – finanţarea sistemului sanitar cu banii trimişi la Bruxelles.

Printre cei care au avut de pierdut sunt şi românii. Marea Britanie a părăsit programul Erasmus, deci studenţii români pot studia la o universitate de top doar dacă plătesc.

LAURA POPESCU ambasadorul României în Marea Britanie: Începand cu acest an taxele de studiu vor fi mult mai mari, între 16-38.000 de lire, nu se va mai putea primi împrumut guvernamental pentru achitarea acestor studii şi de asemenea studenţii vor trebuie sa aplice pentru viza de student.

Un studio recent arată că 43% dintre britanici cred că decizia de a ieşit din UE a fost una bună, în timp ce 46% spun că a fost greşită.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns