test covid coronavirus
FOTO: Getty Images
  • Virusul care provoacă COVID-19 ar fi început să se răspândească în China încă din octombrie 2019, cu două luni înainte ca primul caz să fie identificat în oraşul Wuhan, arată un nou studiu.
  • Cercetătorii de la Universitatea britanică Kent au folosit metode din ştiinţa conservării pentru a demonstra că SARS-CoV-2 a apărut pentru prima dată de la începutul lunii octombrie până la mijlocul lunii noiembrie 2019, potrivit unui articol publicat în revista PLOS Pathogens.
  • Data cea mai probabilă pentru apariţia virusului a fost 17 noiembrie 2019 şi s-a răspândit la nivel global până în ianuarie 2020, au estimat ei.

Primul caz de SARS-CoV-2 raportat oficial în China a fost în decembrie 2019, legat de piaţa de fructe de mare Huanan din Wuhan. Cu toate acestea, unele cazuri precedente nu aveau nicio legătură cunoscută cu Huanan, ceea ce înseamnă că SARS-CoV-2 circula deja înainte de a ajunge pe piaţa de fructe de mare, potrivit Reuters.

Un studiu comun publicat de China şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii la sfârşitul lunii martie a confirmat că ar fi putut exista infecţii cu SARS-CoV-2 la om înainte de confirmarea virusului în Wuhan.

Într-o lucrare publicată săptămâna aceasta, Jesse Bloom de la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle a recuperat datele de secvenţiere şterse de la primele cazuri de COVID-19 din China.

Datele au arătat că probele prelevate din piaţa Huanan nu erau „reprezentative” pentru SARS-CoV-2 în ansamblu şi erau o variantă care circula anterior, răspândită în alte părţi ale Chinei.

Institutele Naţionale de Sănătate din SUA au confirmat că probele utilizate în studiu au fost trimise la Sequence Read Archive (SRA) în martie 2020 şi ulterior şterse la cererea anchetatorilor chinezi, care au spus că vor fi actualizate şi trimise în altă arhivă.

Criticii au spus că ştergerea era o dovadă suplimentară conform căreia China încerca să ascundă originile COVID-19.

„De ce oamenii de ştiinţă ar cere bazelor de date internaţionale să şteargă datele cheie care ne informează despre cum a început COVID-19 în Wuhan?”, a spus Alina Chan, cercetător la Harvard’s Broad Institute.

Un alt studiu realizat de oamenii de ştiinţă australieni, publicat joi în revista Scientific Reports, a folosit date genomice pentru a arăta că SARS-CoV-2 se leagă de receptorii umani mult mai uşor decât alte specii, sugerând că fusese deja adaptat la oameni când a apărut prima dată.

„Deşi este clar că virusurile timpurii au avut o înclinaţie ridicată pentru receptorii umani, asta nu înseamnă că au fost „provocate de om”, a declarat Dominic Dwyer, expert în boli infecţioase la Spitalul Westmead din Australia, care a făcut parte din echipa OMS care investighează COVID-19 în Wuhan, anul acesta.

„Din păcate, din cauza presiunii actuale a ipotezei scurgerilor de laborator şi sensibilităţii în efectuarea acestei cercetări ulterioare în China, poate trece ceva timp până când vom vedea astfel de rapoarte”, a completat acesta.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns