Prim-ministrul Canadei îi cere Papei Francisc să își ceară scuze pentru atrocitățile comise împotriva copiilor indigeni

458

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că i-a cerut Papei Francisc să vină în Canada și să-și ceară scuze pentru rolul pe care Biserica Catolică le-a avut în atrocitățile comise împotriva copiilor indigeni în cadrul sistemului de școli rezidențiale din această țară, după ce aproape 1.000 de cadavre au fost descoperite în gropi comune pe locurile în care se aflau acele unități de învățământ, relatează Reuters.

„Am vorbit personal cu sanctitatea sa, Papa Francisc, și am accentuat nu doar cât de important este ca el să își ceară iertare, ci să își ceară iertare canadienilor indigeni chiar pe teritoriu canadian”, a spus Trudeau într-o conferință de presă la Ottawa.

„Știu că la nivelul conducerii Bisericii Catolice există un angajament pentru ca următorii pași să fie atinși”.

Declarațiile lui Trudeau vin după ce alte 751 de morminte nemarcate au fost descoperite la locul unei școli rezidențiale în regiunea Saskatchewan. Cu doar câteva săptămâni înainte, alte 215 de cadavre de copii fuseseră descoperite în Columbia Britanică.

Sistemul de școli rezidențiale pentru copii indigeni a funcționat de-a lungul secolelor al XIX-lea și al XX-lea cu menirea de a asimila populațiile indigene. În jur de 150.000 de copii au fost luați de la familiile lor și internați în aceste școli în care nu aveau voie să-și vorbească limba și unde erau deseori abuzați.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.