Weekend special în Muzeul Astra – Ziua iei sărbătorită cu plimbări, ateliere și picnic

Acest final de săptămână este dedicat iei. În Muzeul din Dumbrava sunt pregătite evenimente, pe tot parcursul celor două zile, toate dedicate frumosului veșmânt.

Muzeul ASTRA găzduiește în perioada 26 – 27 iunie 2021 o serie de activități pregătite special pentru evenimentul Ziua Universală a Iei, ediția a VIII-a. Vorbim despre un târg de ii, 7 ateliere – demonstrative, interactive, creative, de reinterpretare a tradiţiei cu noile tehnologii de imprimare 3D, ateliere de consiliere: Grijește-ți IA (cu Iulia Teodorescu – restaurator Muzeul ASTRA), ateliere gastronomice, reconstituiri de obiceiuri de Sânziene şi Cununa Secerişului, recitaluri, o plimbare în IE cu doamnele și domnișoarele de la Biciclete Cochete și apoi un picnic în IE, un atelier interactiv de percuţie – ritmurile folclorului românesc și o Horă de Sânziene. Toate acestea vor fi puse în scenă în 6 locații diferite din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului de către peste 100 de artizani, meșteri și muzicieni.

,,Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online „La Blouse Roumaine” a inițiat o mișcare devenită virală în toate comunitățile românești (și nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, și Muzeul ,,fenomen” ASTRA s-a alăturat acestei inițiative-fenomen. Așa a apărut această zi specială a anului, Ziua Universală a Iei, în care ne întoarcem la începuturi, retrăim atmosfera luminoasă a satului de demult, cu ulițele sale bătătorite de muncă, dar și cu voia bună pe care țăranul român a știut mereu să o întrețină. Ia, mândra cămașă, a fost haina care i-a însoțit pe ai noștri străbuni și la bine și la rău, iar astăzi ea rămâne un simbol al frumuseții, al feminității și al stabilității, aș spune, judecând după rezistența ei peste veacuri. În fiecare an, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului devine spațiul de celebrare al Zilei Universale a Iei. În jurul unui simbol arhetipal se adună o întreagă comunitate: de la meșteri populari la designeri, artiști sau Biciclete Cochete.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager general Muzeul ASTRA

De Ziua Universală a Iei, Muzeul ASTRA va prelungi programul de vizitare cu două ore față de orarul initial. Astfel, vizitatorii vor putea să se bucure de activitățiile din programul acestui eveniment și nu numai între orele 8 și 22. Acest orar special va fi menținut pentru fiecare sfârșit de săptămână, de vineri până duminică.

biciclete cochetemuzeul Astraziua iei
Comentarii (0)
Comentează