• Medicii de la UPU şi SMURD nu se vor mai putea pensiona înainte de 1 ianuarie 2023
  • Guvernul spune că pensionarea anticipată ar putea aduce riscuri pentru pacienţi
  • Preşedintele Federaţiei Naţionale Ambulanţa spune că cifrele din nota de fundamentare sunt mai mici în realitate
Guvernul Cîţu pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pensionărilor anticipate în Sistemul Naţional de Urgenţă. Medicii de la UPU, SMURD şi ambulanţierii nu se vor mai putea pensiona înainte de 1 ianuarie 2023.
Guvernul motivează decizia prin faptul că un procent mare din personalul de la urgenţă ar avea dreptul să se pensioneze în perioada următoare. Reprezentanţii personalului medical spun că decizia nu se justifică.
„În toată această perioadă chiar nu au fost probleme, solicitări, în aşa fel încât să blocheze sistemul cum a încercat să se menţioneze în nota de fundamentare a obligativităţii suspendării acestei legi. Sunt foarte puţini cei care chiar au probleme de sănătate şi pe care nu avem unde să- i folosim în alt loc de muncă corespunzător pregătirii şi atunci, ca să nu-i blocăm sau să-i ţinem neplătiţi, fără activitate în unitate, au posibilitatea să se retragă fără să fie penalizaţi”, spune Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Ambulanţa.
Motivarea trimisă la Consiliul Economic şi Social arată că 20% din personal se poate pensiona. Aproape jumătate dintre ambulanţieri şi peste 30% dintre medicii din unităţile de urgenţe s-ar putea pensiona în următorii 3 ani. Şi peste 34% dintre operatorii registratori de urgenţă ar putea să solicite pensionarea anticipată. Gheorghe Chiş spune, însă, că numerele din nota de fundamentare sunt mai mici în realitate.
„Faptul că s-a încercat şi se încearcă suspendarea acestei legi şi nu se recunoaşte acest drept pentru acest persoanal, pentru personalul din sistemul de urgenţă, crează o revoltă şi o nemulţumire pentru că aceste măsuri au fost luate din birou, nu din teren. Statisticile care au fost puse pe nota de fundamentare nu se bazează pe realitatea situaţiei”, adaugă Gheorghe Chiş.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.