Majoritatea Universităților vor începe din toamnă cu prezența fizică

530

Majoritatea universităţilor şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezenţă fizică a profesorilor şi a studenţilor, transmite CNR, care cere Executivului să acorde atenţie finanţării universităţilor în contextul pandemiei COVID-19. 

Întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor din 25-27 iunie, organizată la Cluj Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca, a inclus temele actuale care vizează deschiderea şi desfăşurarea anului universitar 2021-2022 în condiţii optime, în contextul situaţiei epidemiologice Concluziile reuniunii CNR reprezintă soluţii pentru ca procesul de predare – învăţare să se desfăşoare în condiţii de calitate, cu respectarea exigenţelor academice, dar şi a protocoalelor sanitare, în vederea asigurării dreptului la sănătate al studenţilor, al cadrelor didactice şi al tuturor membrilor comunităţilor academice. Universităţile din România au prezentat problemele întâmpinate în perioada pandemiei de COVID-19 (legislative, pedagogice, logistice, sanitare), precum şi soluţiile identificate de către acestea pentru desfăşurarea în condiţii cât mai bune a proceselor didactice şi de cercetare. Covârşitoarea majoritate a universităţilor prezente la reuniune şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezenţă fizică a cadrelor didactice şi a studenţilor. Tinând cont de experienţa câştigată de către universităţi în perioada de pandemie, CNR recomandă Ministerului Educaţiei să prospecteze menţinerea unor reglementări şi practici de tip <blended learning> care s-au dovedit eficiente în această perioadă, cu respectarea autonomiei universitare”, transmite Consiliul Naţional al Rectorilor, după o reuniune care a avut loc la Cluj Napoca.

În contextul deciziei de a începe anul universitar „on-site”, CNR recomandă tuturor membrilor comunităţilor academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a riscului de îmbolnăvire, cât şi a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condiţiile pentru redeschiderea campusurilor universitare şi înlesnirea liberei circulaţii.

În condiţiile în care majoritatea universităţilor şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar, cu prezenţa fizică a studenţilor, CNR apreciază că resursele financiare necesare pentru respectarea standardelor igienico-sanitare, dar şi cele necesare asigurării accesului la educaţie, ating valori foarte mari. În acest context CNR solicită Guvernului să acorde atenţie finantării universităţilor în anul universitar 2021 – 2022. Plenul CNR salută includerea universităţilor româneşti în Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), dar îşi exprimă îngrijorarea cu privire la sumele relativ reduse alocate învătământului superior din România, aceste sume fiind incluse ca urmare a insistenţelor CNR şi ale Ministerului Educaţiei. De asemenea, CNR constată cu surprindere faptul că mecanismele de finanţare prevăzute în PNRR limitează participarea universităţilor ca partener al operatorilor economici şi/sau al autorităţilor publice locale şi centrale”, potrivit comunicatului.

CNR solicită autorităţilor, în special Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, să adopte legislaţia sanitară necesară astfel încât anul universitar 2021- 2022 să se poată desfăşura în condiţii optime în orice variantă epidemiologică.

„În condiţiile în care numărul de studenţi care se vor caza se va reduce semnificativ, ca urmare a restricţiilor impuse de nevoia de distanţare fizică, în contextul situaţiei epidemiologice, CNR solicită creşterea subvenţiei pentru cămine – cantine, pentru a evita, atât majorarea tarifului de cazare pe care un student va trebui să îl achite, cât şi acumularea de deficite bugetare semnificative, ţinând cont de faptul că o serie întreagă de costuri pentru întreţinerea căminelor va rămâne constantă în perioada următoare”, menţionează CNR.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.