Studiu – Un român din trei plănuiește să își achiziționeze o locuință în următorul an

488

Un român din trei plănuieşte să îşi cumpere o locuinţă în următorul an, deşi 70% consideră că preţul actual al unei case este supraevaluat şi 77% cred că valoarea va creşte în 2022, arată un studiu Ipsos realizat pentru ING Bank în iunie 2021.

Românii care intenţionează să cumpere o locuinţă vor să o facă împreună cu un partener (65%) şi accesând un credit ipotecar (54%). 22% dintre români aleg să îşi cumpere o casă pentru un trai mai bun, iar 19% deoarece doresc să se mute cu partenerul de viaţă. Printre alte motive se enumeră şi dorinţa de a cumpăra în loc de a închiria (14%) sau cea de a cumpăra şi oferi spre închiriere o locuinţă (8%).

Printre detaliile importante la care se uită românii când doresc să cumpere un imobil se află preţul (37%) şi locaţia (35%). De asemenea, cei interesaţi se mai uită la mărimea apartamentului, accesul la spaţiile exterioare sau anul construcţiei.

Peste jumătate din cumpărători utilizează economiile personale (57%) şi/sau salariul (55%) pentru avans. Dorinţa viitorilor proprietari de a da un avans mai mare este clară, cu 85% care ar prefera să acorde un avans mai mare şi să achite rate mai mici.
Preferinţele românilor s-au modificat pe fondul pandemiei, 45% dintre români luând în calcul spaţiul exterior şi 44% o bună conexiune a internetului atunci când decid să achiziţioneze o nouă locuinţă. Printre punctele mai puţin importante se enumeră existenţa unei piscine sau a aerului condiţionat, poziţionarea în apropiere de centrul localităţii sau chiar a locului de muncă. Pentru cei care deţin deja o locuinţă, dar sunt interesaţi să facă o schimbare, mărimea casei (38%) şi spaţiul exterior (35%) sunt aspectele pe care ar dori să le modifice.

Doi din trei români consideră că deţinerea unui imobil reprezintă în general o investiţie bună şi că este o cale optimă pentru asigurarea unei securităţi financiare pentru vârsta pensionării. În prezent, peste jumătate sunt mulţumiţi de locuinţele achiziţionate, 58% declarând că deţin inclusiv un loc ce le asigură confortul necesar pentru lucrul de acasă.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.