Casă din Cisnădie în flăcări – Incendiu pornit din cauza unei mașini de spălat vase

Mansarda unei case din localitatea Cisnădie a fost în pericol din cauza unui aparat electrocasnic. Pompierii sibieni au intervenit, joi, pentru a stinge un incendiu care a izbucnit din cauza unei defecțiuni la o mașină de spălat vase.

Pompierii militari trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă instalațiile, echipamentele și aparatele electrice defecte, cu improvizații, suprasolicitate sau lăsate în funcțiune nesupravegheate. Din cauza acestora se pot produce incendii din cauza scurtcircuit electric.

Un astfel de eveniment a fost înregistrat în această dimineață, când, un apel primit la numărul unic de urgență 112 anunța un incendiu la mansarda unei case situată în localitatea Cisnădie, strada Băilor.

„La fața locului s-au mobilizat prompt 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă dintre care o autospecială de salvare și intervenție la înălțime precum și membrii SVSU Cisnădie cu o autospecială de stingere. Incendiul, care a afectat bucătăria locuinței pe o suprafață de aproximativ 20 mp a fost lichidat prompt, fără ca acesta să se propage la întreaga casă. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, incendiul provocat de un scrutcircuit electric a unui aparat electrocasnic (mașina de vase)producând doar pagube materiale. A ars aparatură electrocasnică și mobilier din respectiva încăpere pe o suprafață de aproximativ 20 mp”, spune Alina Voina, purtătorul de cuvânt al ISU Sibiu.

Recomandările pompierilor sibiene

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru „al județului Sibiu reaminteşte cetăţenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti:

  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, fier de călcat, lampă, televizor, etc.;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;
  • Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
  • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, aparat de aer condiționat, radiator, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

Nu blocaţi copiii în casă cu sisteme de încălzire electrice sau aparate electrice aflate în funcţiune;

Dacă în clădirea în care locuiţi nu există senzori pentru fum şi incendiu, puteţi face singur aceasta achiziţie pentru o mai bună protecţie. Dacă aveţi deja un sistem de acest gen, verificaţi periodic funcţionalitatea sa, precum şi starea bateriilor.

Păstraţi la îndemână un stingător cu pulbere şi verificaţi valabilitatea acestuia. În cazul în care asistaţi la un incendiu electric, nu folosiţi niciodată o soluţie lichidă pentru stingerea focului.

incendiuincendiu cisnadieISU Sibiu
Comentarii (0)
Comentează