inundatii catastrofale arhive 4

În urmă cu aproape 50 de ani, o serie de inundații catastrofale au lovit mai multe județe din România, printre care și Sibiu. La ordinul lui Nicolae Ceaușescu, pe atunci, a fost instituită starea de necesitate pe întreg teritoriul țării.

„După ce zile întregi a plouat din abundență, la începutul lunii iulie 1975 inundații catastrofale au lovit România, provocând însemnate pagube materiale și pierderi de vieți omenești. Cele mai afectate au fost județele Argeș, Buzău, Prahova, Ilfov, Mureș, Vâlcea, Covasna și Sibiu, unde 49 de persoane au murit și 12 au dispărut”, se arată în descrierea făcută de Arhivele Naționale pe Facebook evenimentelor de acum mai bine de patru decenii.

inundatii catastrofale arhive 3

Cei mai mulți morți, 11, au fost înregistrați în județul Mureș, urmat apoi de județele Buzău (10) și Prahova (8), scrie Libertatea.

Ceaușescu, vizite de lucru în zonele calamitate

În fața dezastrului, „în data de 3 iulie 1975 a fost instituită starea de necesitate pe teritoriul României, dispunându-se ca unitățile militare și cele ale Ministerului de Interne să sprijine autoritățile în acțiunile de prevenire și combatere a efectelor inundațiilor. Totodată, s-a decis ca în agricultură să se ia măsuri pentru efectuarea de lucrări în vederea scurgerii apelor și salvării recoltelor, iar în transporturi să se acționeze în vederea punerii în circulație a drumurilor publice”. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, însoțit de restul oficialilor din Comitetul Central, a luat la pas localitățile cele mai lovite de inundații, în așa-numitele vizite de lucru în zonele calamitate.

inundatii catastrofale arhive 8

„Râurile Mureș, Olt, Argeș, Ialomița și Dâmbovița au inundat localități și terenuri agricole, viiturile au avariat șosele, căi ferate și poduri. Comisia Centrală de Apărare Împotriva Inundațiilor a monitorizat situația din țară și a coordonat activitățile de prevenire și combatere a inundațiilor”, mai scriu cei de la ANR.

inundatii catastrofale arhive 1 inundatii catastrofale arhive 2

Donații importante din Turcia, Olanda sau Norvegia

România a început imediat să primească ajutoare internaționale, în special de la Crucea Roșie. Nemții din Germania de Est au donat o autoambulanță sanitară, două mașini cu instalații de filtrarea apei, un camion cu instalații sanitare, dar și patru-cinci camioane cu colete cu diverse obiecte. Suedezii au donat și ei trei instalații de purificarea apei, dar și 40.000 de coroane suedeze. Bani au venit în România și din Marea Britanie, Canada, Norvegia, Belgia, Danemarca și Statele Unite. Olandezii au trimis 10 tone de lapte praf, vecinii bulgari – grâu și bumbac, dar cea mai notabilă donație a venit de la turci.  inundatii catastrofale arhive 6 inundatii catastrofale arhive 7

Semiluna Roșie a donat 10.000 de dolari, câte două tone de orez, fasole, pui cu mazăre și macaroane, 400 de pachete de ceai, opt tone de făină, dar și lapte praf și ulei. Iar Crucea Roșie din Iugoslavia a trimis 250 de pături, 200 de cutii cu tablete și 500 de kilograme de lapte praf.

Sursa: Libertatea/ Foto: Arhivele Nationale ale Romaniei

Comentariul meu

Lasă un răspuns