SUA oferă recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre hackerii străini

347

SUA oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informații despre hackerii internaționali. Oricine poate oferi informații care duc la identificarea sau localizarea actorilor cibernetici rău intenţionaţi care lucrează în slujba unui guvern străin şi care vizează infrastructura critică a SUA.

Departamentul de Stat al SUA a precizat într-un comunicat că „unele operaţiuni cibernetice rău intenţionate care au vizat infrastructura critică a SUA este posibil să fi încălcat CFAA (Computer Fraud and Abuse Act)” şi că a „deschis un canal pe Dark Web pentru furnizarea de informaţii în aşa fel încât siguranţa şi securitate potenţialelor surse să fie protejată”.

Potrivit sursei citate, aceste surse potenţiale „ar putea fi plătite în criptomonedă”.

„Încurajăm pe oricine are informaţii privind atacuri cibernetice rău intenţionate împotriva infrastructurilor americane esenţiale (…) sub conducerea sau controlul unui guvern străin” să utilizeze acest site, precizează Departamentul de Stat.

Informaţiile ar trebui să fie referitoare „la ameninţări de extorcare în cadrul atacurilor de timp ransomware” sau la intruziunea în „calculatoare protejate”, aparţinând în special guvernului american sau instituţiilor financiare, „în scopul obţinerii de informaţii” şi „provocării de daune”.

Atacurile cibernetice au devenit un subiect de preocupare major în SUA după o serie de atacuri cu „ransomware”, programe rău intenţionate care criptează datele ţintelor lor şi cer adesea milioane de dolari în schimbul cheii de decriptare.

Aceste atacuri au paralizat spitale, primării şi numeroase întreprinderi, printre care şi operatorul unui oleoduct gigant, arătând fragilitatea infrastructurilor americane faţă de aceste atacuri, atribuite frecvent unor hackeri rusofoni sau care acţionează din Rusia.

Cu prilejul unui summit la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele american a fixat linii roşii, respectiv o listă de 16 entităţi de „neatins”, în special în domeniul energiei sau al distribuţiei de apă, promiţând să acţioneze dacă acestea vor fi încălcate.

Miniştrii securităţii interne şi justiţiei au anunţat, de altfel, joi, crearea unui site de internet, accesibil tuturor de această dată, StopRansomware.gov, care adună date pentru a ajuta firmele şi colectivităţile să se protejeze şi să reacţioneze în caz de atac de tip ransomware.

Ministrul justiţiei, Merrick Garland, citat într-un comunicat, a subliniat că echipele sale „utilizează toate instrumentele aflate la dispoziţia lor pentru a înfrunta această ameninţare”. Dar, a adăugat el, „nu o putem face singuri, este esenţial ca şefii de companii din toate industriile să devină conştienţi de pericol”.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.