workshop de restaurare la muzeul în aer liber

În perioada 19-30 iulie 2021, Muzeul ASTRA organizează prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu prima ediție a workshop-ului de restaurare „Diversitate și complementaritate în restaurarea și valorizarea patrimoniului cultural”. Parteneri în acest eveniment sunt Asociația Culturală „Patrimoniu pentru viitor” și European Heritage Volunteers. 

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 19 iulie 2021, de la ora 09:30, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul ansamblului arhitectural Călinești Berbești – Călinești Ferești. 

Acțiunea dă curs educației în domeniul patrimoniului material și imaterial, promovând patrimoniul românesc la nivel mondial. Munca în acest domeniu creează punți inter- și transculturale, încurajează colaborarea, lucrul în echipă și educația muzeală în rândul tinerilor și viitorilor experți. De asemenea, educația non-formală și experiențială se înscriu în abordările educaționale contemporane, accelerând procesele de învățare într-un mediu profesional, interactiv și participativ.

În cadrul evenimentului vor participa 8 voluntari cu pregătire în domeniul patrimoniului din Spania, Brazilia, Croația, Lituania, Statele Unite ale Americii, Franța, Belgia și România. Se vor restaura 22 de piese pe suport piele-blană și pe suport textil din patrimoniul mobil aflat în colecția Muzeului ASTRA. 

În funcție de tipurile de degradări specifice fiecărui suport, se vor efectua operații specifice de conservare-restaurare a obiectelor de patrimoniu. Intervențiile se vor desfăşura sub coordonarea specialiştilor în conservare – restaurare din cadrul Muzeului ASTRA.

Experiența practică va fi susținută de activităţi educative care să le permită participanţilor să interacționeze cu tradiţiile şi obiceiurile locale prin demostrațiile practice ale meșterilor populari.

În cadrul acestui eveniment va avea loc vizita documentară la Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului.

Cele 22 de piese ce vor benefica de intervenții de specialitate pe perioada workshop-ului, vor face obiectul expoziției ce se va vernisa în data de 30 iulie 2021, ora 15:00 în cadrul ansamblului arhitectural Călinești Berbești – Călinești Ferești.

Ultima oră

Comentariul meu