coronavirus
Foto: Guliver/GettyImages

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că România încă se poate ”blinda” în fața tulpinii Delta, care cu siguranță că va pun probleme și în România. Acesta spune că avem „o fereastră de oportunitate” între 6 și 8 săptămâni în care populația să se vaccineze și să evităm astfel o răspândire extrem de mare a noii tulpini.

Varianta delta „se răspândește foarte repede, aceasta este principala caracteristică ce o diferențiază de tulpinile precedente. Estimăm că avem în continuare în România o fereastră de oportunitate de câteva săptămâni în care putem să accelerăm pregătirile, să ne găsească apariția unui eventual val 4 cât mai pregătiți cu putință”, a spus Andrei Baciu, precizând că este vorba cu precădere de accelerarea vaccinării, pentru că pregătirile și aranjamentele la nivelul infrastructurii spitalicești nu mai reprezintă o chestiune atât de sofisticată, existând deja precedente, scrie digi24.ro.

Septembrie ar putea fi luna critică

„Mai sunt câteva săptămâni, inclusiv pe estimările și pe predicțiile pe care le avem de la INSP și dacă ne uităm în alte părți. Spre exemplu, în UK, la începutul lunii mai erau foarte puține cazuri cu această variantă Delta și a ajuns în mai puțin de două luni să câștige foarte mult teren și să ducă la amplificarea numărului de cazuri. Deci, vorbim de 6-7-8 săptămâni în care am putea să nu avem probleme din cauza variantei Delta, dacă ne uităm și la ce se întâmplă în alte părți la nivel european. Vedem Anglia, Portugalia, Spania”, a spus Andrei Baciu.

Întrebat dacă septembrie ar putea fi luna critică, Andrei Baciu a estimat că poate să fie un moment dificil, dar a îndemnat din nou să ne uităm la exemplul Angliei, al Spaniei, Portugaliei, țările central și vest-europene. Aici, chiar dacă este un procent mare de populație vaccinată, există totuși un număr important de cazuri. Însă avantajul unei rate mari de vaccinare este că nu ai fatalități, nu ai decese. În Anglia, de exemplu, sunt câteva zeci de decese pe zi între zeci de mii de cazuri noi, a subliniat Andrei Baciu. „Lucrul ăsta îl transformă într-o paradigmă de sezon gripal, deci nu pune presiune pe sistemul de sănătate, nu pune presiune pe societate și atunci viața revine ușor-ușor la normalitate. Că va fi septembrie – și felul în care va fi acest val ține foarte mult de rata de vaccinare – sunt chestiuni pe care le putem face și chestiuni pe care nu le putem face”, a declarat Andrei Baciu, unul dintre coordonatorii campaniei naționale de vaccinare.

Niciun demers de vaccinare în 25-30 la sută dintre localitățile rurale ale României

Întrebat ce vor face autoritățile ca în acest interval de timp să crească ritmul vaccinării, secretarul de stat a spus că lupta se duce în mediul rural, pentru că în mediul urban mare, comunitățile au deja un grad ridicat de imunizare. „Este un scut de protecție împotriva emergenței unui nou val”, a comentat Andrei Baciu. „Problematică rămâne însă în continuare abordarea în mediul rural, unde există în continuare un număr important de localități care nu au inițiat demersuri de vaccinare”, a recunoscut oficialul.

El a estimat la 25-30 la sută localitățile rurale din România în care nu s-a inițiat nicio activitate de vaccinare, iar fără implicarea autorităților locale „n-ai cum, efectiv, să creezi un acces rapid și să faci din vaccinare o soluție ușoară”, fie că este vorba de înființarea unui centru de vaccinare, fie de o echipă mobilă de vaccinare, a spus Andrei Baciu.

Cum poate fi convinsă populația de la sate să se vaccineze

„Când am văzut că nu se desfășoară campania în ritmul pe care ni l-am dori, am cerut tuturor localităților să vină cu o propunere, astfel încât să ne asigurăm că în toate localitățile din România, oriunde ai trăi, există sau va exista o acțiune de vaccinare”, a spus Baciu, precizând că această solicitarea a fost făcută în urmă cu trei săptămâni.

Astfel, autoritățile locale au fost rugate să transmită propunerile lor – vor centru de vaccinare sau echipă mobilă -, astfel încât acțiunea să poată fi organizată logistic, a explicat Andrei Baciu. „În următoarele șase săptămâni vrem să atingem toate comunitățile din România”, a spus secretarul de stat.

El consideră că rezultatele proaste ale campaniei de vaccinare în mediul rural se datorează și accesului dificil la vaccinare, dar și lipsei dorinței de vaccinare. „Dar există în continuare o chestie simplă pe care o putem rezolva – partea de acces”, a punctat Andrei Baciu.

El crede că populația ar putea fi convinsă de necesitatea vaccinării dacă va înțelege că astfel nu va avea un număr de cazuri crescut, nu va avea diverse tipuri de restricții și își poate menține, de pildă, posibilitatea de a organiza nunți, botezuri. Și preoții ar putea avea un rol important în convingerea populației, a arătat secretarul de stat.

„Vara faci sanie. Avem aceste 6-8 săptămâni de care vorbeam în care putem să ne pregătim, chit că poate avem nevoie de o vacanță binemeritată, în care să ne detașăm de momentul stresului COVID, dar haideți să ne pregătim din timp acolo unde nu s-a organizat. E un lucru simplu și minim pe care îl putem face”, a spus secretarul de stat.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns