FOTO – Transformările din Piața Huet – Arhitect: ”Trebuia creat un loc în care să simți că aparții orașului”

2.121

De aproximativ doi ani în Piața Huet nu se mai parchează, zona fiind una exclusiv destinată pietonilor. La finalul unui proces birocratic și apoi de concepție a mobilierului urban pentru această zonă, a început instalarea efectivă a acestuia. Arhitectul care l-a realizat spune că l-au inspirat piațeta și clădirile de aici și a dorit să redea oamenilor un loc care să simtă că le aparține.

Mobilierul urban a fost creat de arhitectul Ștefan Adam din București. Acesta spune că, de cele mai multe ori, comunitățile locale nu mai sunt conștiente de valoarea patrimoniului local nu din alte motive, ci pentru că s-au obișnuit cu el. Așa că, prin proiectul din Piața Huet și-a dorit să readucă în atenția sibienilor frumusețea piațetei. ”Aici nu vin doar sibieni, ci și turiști. Turismul este o comunitate mișcătoare, iar în România suferim de spații publice. De aici a plecat conceptul, de la dorința de a le oferi oamenilor un loc atât de odihnă, cât și unul în care să admire piațeta și clădirile din jur”, spune arhitectul Ștefan Adam.

Foto Facebook Primăria Municipiului Sibiu
Foto Facebook Primăria Municipiului Sibiu
Foto Facebook Primăria Municipiului Sibiu

Acesta spune că a încercat ca prin mobilierul pe care l-a creat să realizeze o ”țesătură”. ”Mobilierul unește cumva Piața Mare, Piața Huet, Piața Mică. Copacii au și ei un rol în tot acest ansamblu, la fel și porțile mari ale caselor și casele în sine. Doar niște băncuțe, toate le fel, aruncate în piață, nu ar fi oferit aceeași imagine și confort, nu ar fi fost un răspuns personalizat acestui loc”, spune arhitectul.

Foto Facebook Primăria Municipiului Sibiu
Foto Facebook Primăria Municipiului Sibiu

Mobilierul a fost împărțit pe trei zone: una, formată din banca de metal care înconjoară pomii, alta formată din bănci de piatră pe latura scurtă a pieței și o alta în curtea liceului Brukenthal, unde vor fi instalate niște ”pastile” cilindrice, tot din piatră.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi