S-a dovedit că vaccinul Pfizer este sigur și pentru persoanele de peste 75 de ani

304

Studiul realizat de un grup de cercetători francezi, a dovedit faptul că, vaccinul Pfizer este sigur și pentru persoanele de peste 75 de ani și reduce cu 87% riscul formelor severe de Covid-19.

Vaccinul Pfizer/BioNTech nu creşte riscul apariţiei unor problemele cardiovasculare grave (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau embolie pulmonară), potrivit unui studiu oficial francez publicat luni, 19 iulie. Vaccinarea reduce cu 87% riscul formelor severe de Covid-19 la personele cu vârsta peste 75 de ani.
Rezultatele acestui studiu „sugerează, că imunizarea cu serul Pfizer / BioNTech nu pare să fie asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare grave la persoanele cu vârsta de 75 de ani şi peste, nici după prima, nici după a doua doză de vaccin”, concluzionează autorii studiului, potrivit BFM TV. 
Această cercetare a fost realizată în cadrul grupului de interes ştiinţific Epi-Phare, care reuneşte Agenţia pentru medicamente (ANSM) şi Casa Naţionaşă de Asigurări de sănătate (CNAM).
Cercetătorii au luat în considerare toate cazurile spitalizate raportate în Franţa pentru atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi embolii pulmonare, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, la cei cu vârsta de peste 75 de ani, vaccinaţi şi nevaccinaţi (aproape 30.000 de persoane).
Au comparat apariţia acestor probleme cardiovasculare în momente diferite: perioadele de 14 zile după prima şi a doua doză de vaccin au fost considerate perioade de risc, iar toate celelalte ca perioade de control.

„În general, frecvenţa apariţiei cazurilor de spitalizare pentru un infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic sau embolie pulmonară la persoanele cu vârsta de 75 de ani şi peste nu a fost semnificativă între aceste perioade diferite,” arată studiul.
În luna mai, într-un alt studiu axat pe vaccinul Pfizer/BioNTech, grupul de cercetători a stabilit că vaccinarea a redus cu 87% riscul formelor grave de Covid-19 la personele cu vârsta peste 75 de ani, la şapte zile după a doua doză. 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi