Ce variante ar putea încuraja vaccinarea în România. Pe listă se află și vouchere de vacanță

606

Liderii coaliției au discutat despre posibile variante care ar putea încuraja vaccinarea. Printre propunerile formulate, se numără ombole și loterii, precum și vouchere de vacanță.

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Ministrul Sănătății a prezentat ieri coaliției o serie de propuneri care ar putea încuraja vaccinarea. Potrivit informațiilor Digi24, printre acestea se numără acordarea de tichete de masă pentru pensionari, precum cele care se acordă donatorilor de sânge. În prezent acestea sunt în valoare de 140 de lei. Familiile tinere, dar și cele cu copii ar putea beneficia de vouchere de vacanță dacă ambii părinți sunt vaccinați.

O altă propunere vizează organizarea unor tombole cu premii constând în utilaje agricole, automobile, sau trotinete electrice. Acestea ar urma să fie adaptate publicului țintă vizat, respectiv celor din mediul rural și celor din mediul urban. Se iau în calcul parteneriate cu firme private pentru optimizarea costurilor. Nu în ultimul rând, se discută și despre loterii cu premii în bani la care ar putea participa toate persoanele majore vaccinate astfel încât să nu se creeze disciminări față de cei care s-au imunizat deja.

Ar putea fi restricționat accesul persoanelor nevaccinate în spații publice închise

Pe lângă stimulente sunt puse în discuție și o serie de constrângeri. Potrivit informațiilor noastre persoanele nevaccinate ar putea avea accesul restricționat în spații publice închise pentru participarea la activități neesențiale. O altă măsură deja discutată în spațiul public este obligativitatea testării periodice a personalului medical nevaccinat, pe banii lor.

Astfel de măsuri de încurajare au fost folosite și în alte țări. De exemplu, în statul american California, s-a organizat o tombolă pentru 1,5 milioane de dolari. În capitala Rusiei s-au pus la bătaie 5 automobile săptămânal, iar în Grecia se acordă tichete de 150 de euro pentru activități turistice și de divertisment pentru încurajarea vaccinării în rândul tinerilor.

Toate acestea presupun în mod evident costuri pentru Guvern, însă surse politice susțin că ministrul Sănătății a atras atenția că tratarea unui pacient Covid la terapie intensivă poate depăși 20.000 de euro. Doar vaccinarea ar putea reduce numărul acestor pacienți.

O decizie privind aceste măsuri ar urma să fie luată în cadrul următoarei ședințe de coaliție.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.