Optzeci de porci uciși la Miercurea Sibiului – Un alt focar de pesta porcină activ

298

Un nou focar de pestă porcină a fost identificat pe raza județului Sibiu în urma a morții a șapte porci. Alte 80 de suine au fost ucise pentru a nu permite transmiterea bolii.

„Vă informăm că în data de 22.07.2021, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcine Africană într-o exploatație în localitatea Miercurea Sibiului (în urma morții a 7 porci). Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu”, spune Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru focar și a fost adoptată decizia comună cu județul Alba.

CITEȘTE ȘI: Focar de pesta porcină la Hoghilag – Zeci de porci au fost uciși

Pentru focarul identificat în localitatea Miercurea Sibiului s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 21.07.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea MIERCUREA SIBIULUI, cu o rază   de 3 km, incluzând  localitatea : CUNTA din jud. ALBA.
  • Începând cu data de 21.07.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea MIERCUREA SIBIULUI, cu o rază de 10 km, ( cuprinde și zona de protecție) incluzând localitățile: SANGATIN, APOLDU DE JOS, MIERCUREA SIBIULUI, APOLDUL DE SUS și DOBÂRCA – din jud. SIBIU și localitățile GÂRBOVA, CARPINIȘ, RECIU, DEAL, CALNIC, RAHĂU, CUT, CARPEN, SPRING, DRASOV și BOZ, din jud. ALBA.

S-a recurs la uciderea celor 80 suine care mai trăiau în exploatație,  prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativa, îngropare în situ,  pe raza localității Miercurea Sibiului.

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  Hotărârii De Guvern  nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar au fost evaluate și vor fi despăgubite un număr de 80 capete suine.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi