politisti cruce 1 scaled

În anul 2016, la începutul lunii iulie, o plângere a fost înregistrată la nivel IPJ Sibiu, unde se reclama faptul că a fost furată o cruce de procesiune, obiect de cult folosit ocazional și în cadrul ceremoniilor religioase, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie. În toți aceștia ani, crucea a fost căutată de oamenii legii, fiind introdusă și în baza de date a Interpolului, iar luni a fost în sfârșit găsită. Și autorul furtului a fost identificat, fiind vorba despre un cisnădian în vârstă de 50 de ani.

„Din primele cercetări efectuate de către polițiști s-au conturat elementele specifice săvârșirii infracțiunii de furt calificat, fiind demarată o anchetă penală în vederea identificării autorului faptei și recuperării bunului sustras. Totodată, bunul cultural a fost pus în urmărire la nivel naţional şi internaţional, fiind implementat şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

politisti cruce 3 scaled

Hoțul, un bărbat din Cisnădie

În urma activităţilor investigativ – operative desfăşurate de către poliţişti specializaţi în combaterea infracţiunilor împotriva patrimoniului cultural naţional din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale şi I.P.J. Sibiu  – Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, la data de 26 iulie, s-a reușit identificarea persoanei bănuite, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie, precum și recuperarea bunului.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

politisti cruce 2 scaled

Crucea de procesiune a ajuns înapoi în Biserică

În cursul zilei de 27 iulie, crucea de procesiune a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie.

Crucea procesională recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii). Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII –lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepțională prin compoziția sa iconografică și decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.

Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns