Cod portocaliu de caniculă în jumătate de țară. Sibiul afectat și el de temperaturile ridicate

4.286

În Sibiu temepraturile pot ajunge și la 41 de grade la umbă. Meteorologii au prelungit avertizările și au emis cod portocaliu de caniculă peste jumătate din țară, iar aproape tot restul țări este sub cod galben. Cu toate acestea, ANM a anunțat și un cod portocaliu de vjelii pentru nordul, centrul și vestul țării.

Meteorologii au emis un cod portocaliu pentru val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat, pentru prima zi a lunii august.

În Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării, valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare, avertizează meteorologii.

Este, de asemenea în vigoare un cod galben de caniculă pentru astăzi.

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, potrivit meteorologilor.

Cod portocaliu de furtuni și vijelii

Pe de altă parte, meteorologii au emis noi coduri galben și portocaliu de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină, valabil din această după-amiază de la ora 16:00 până luni dimineață la ora 10:00.

În vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului, avertizează meteorologii.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.