Au început să se emită cărțile de identitate electronice

1.584

S-a lansat Cartea de identitate electronică  la Cluj, în cadrul unui proiect pilot. Până la sfârșitul anului 2021, se vor emite circa 5.000 de astfel de cărți de identitate electronice.

„Astăzi, la Cluj-Napoca, am dat startul proiectului pilot pentru emiterea cărţii electronice de identitate. Prin implementarea acestui proiect ne îndeplinim o obligaţie europeană care derivă din adoptarea în anul 2019 a Regulamentului European (UE) 2019/1157 privind consolidarea securităţii cărţilor de identitate ale cetăţenilor UE. La nivel naţional s-au făcut toţi paşii, de ordin legislativ, pentru implementarea Cărţii Electronice de Identitate, în special în perioada 2020 – 2021, ceea ce a făcut posibil momentul de astăzi”, a anunţat Lucian Bode, ministrul afacerilor interne.

El a spus că, în circa 18 luni, cărţile de identitate electronice vor fi emise la nivel naţional.

Până la finalul anului se vor elibera doar 5000 de documente, a precizat ministrul. El a mai spus că „documentul de identitate pe care l-am lansat astăzi asigură cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate şi un acces facil la servicii esenţiale”.

Cum poate fi folosită noua carte de identitate electronică

„Noua carte electronică de identitate va permite titularului autentificarea în Platforma informatică de asigurări de sănătate şi va asigura suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, pentru reducerea birocraţiei în relaţiile cetăţeanului cu autorităţile publice”, a mai spus Bode.

Acesta a adăugat că emiterea cărţii electronice de identitate este rezultatul unei colaborări inter-instituţionale, fiind „un moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea noului document”.

„Sunt încrezător că acest proiect pilot este deschizător de drumuri şi va fi un exemplu de bună practică, la standardele de calitate si eficienţă aşteptate de cei care vor solicita acest nou tip de act de identitate”, a mai spus ministrul.

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.