Amenințare serioasă pentru păsările din nord-vestul Europei. Deșeurile din plastic au ajuns în cuiburi

269

Deşeurile din plastic afectează din ce în ce mai multe părți ale planetei. Din cauza deșeurilor din plastic, cuiburile păsărilor marine din nord-vestul Europei au fost invadate. Cercetătorii avertizează că deșeurile sunt o amennțare serioasă pentru animale, potrivit DPA. 

 

Un studiu, care a durat patru ani, a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetări de Mediu din cadrul North Highland College, care face parte din University of Highlands and Islands.

 

Observatori care vizitau coloniile de păsări marine în scopul altor activităţi de monitorizare au fost rugaţi să ajute la colectarea datelor pentru acest studiu, ca o modalitate de cercetare rentabilă şi prietenoasă cu mediul.

pasari2
Sursă Foto: Profimedia

Cercetătorii au examinat 10.274 de cuiburi de pe teritoriul Marii Britanii, Norvegiei, Islandei, Suediei şi Insulelor Feroe şi au descoperit că 12% dintre acestea conţineau resturi din plastic.

Datele au fost colectate în perioada 2016-2020 şi provin de la 14 specii de păsări marine din 84 de colonii, conform Agerpres.

 

Potrivit cercetării, papagalii de mare sunt cea mai afectată specie, după ce au fost descoperite resturi din plastic în 67% dintre cuiburile acestora.

Neil James, cercetător post-doctoral asociat în cadrul Institutului de Cercetări de Mediu, a fost unul dintre oamenii de ştiinţă implicat în proiect.

 

”Poluarea cu plastic la nivelul mărilor este o problemă de mediu în creştere la nivel global care ameninţă biodiversitatea marină”, a spus el.

pasari3
Sursă Foto: Profimedia

 

”Păsările marine sunt îndeosebi afectate din cauza pericolului ca plasticul să li se încâlcească de corp sau să fie ingerat”, a adăugat acesta.

 

”Studiul nostru a ajuns la concluzia că un număr semnificativ de cuiburi conţin fragmente din plastic, unele specii fiind mai predispuse la acest fenomen în comparaţie cu altele”.

pasari4
Sursă Foto: Profimedia

 

”Pe lângă faptul că oferă informaţii importante despre populaţiile noastre de păsări marine, acest tip de studiu poate oferi o perspectivă preţioasă despre răspândirea plasticului în mediul marin”.

 

Concluziile studiului au fost publicate în Marine Pollution Bulletin şi sunt disponibile online.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.