Incediu de proporții în Grecia. Pompierii români au intervenit la graniță să stingă focul

În urma unui video postat de Raed Arafat pe contul său de socializare, un convoi românesc  de 108 pompieri și 22 de autospeciale au trecut granița în Bulgaria și Grecia pentru a stinge flăcările incendiului din Grecia. Incendiul de proporții s-a produs după ce vantul intens din ultimele zile a provocat furtuni de foc la nord de Atena, iar vineri a declasant noi incendii, a relatat televiziunea elenă de stat.

 

”Convoiul cu cei 108 pompieri şi 22 autospeciale a trecut graniţa între Bulgaria şi Grecia, în deplasare spre Atena, acum câteva minute!”, a scris pe contul său de Facebook, vineri noapte, Raed Arafat, secretar de stat din cadrul MAI şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

 

România se implică astfel cu efective în campania de ajutorare a autorităţilor din Grecia, care nu fac faţă incendiilor. Grecia, o ţară des frecventată de români în concedii, este devastată de flăcări.

Mai multe depozite şi fabrici situate de-a lungul autostrăzii dintre Atena şi nordul Salonicului au luat foc şi s-au produs explozii. Guvernul a transmis locuitorilor din Malakasa şi Sfendali să părăsească zonele prin alerte trimise prin mesaje text pe telefoanele mobile.

 

Membrii forţelor de securitate au efectuat vizite din uşă în uşă pentru a se asigura că nicio persoană nu a rămas în urmă. Alte evacuări au fost anunţate la Oropos, localitate situată spre nord, la circa 25 de kilometri de Atena.

 

Incendiile active în toată Grecia, care fac ravagii de multe zile pe fondul temperaturilor neobişnuit de ridicate, s-au înteţit vineri, alimentate de vântul intens dinspre vest.

 

În ultimele 24 de ore s-au declanşat 86 de noi incendii forestiere în ţară, au anunţat vineri dimineaţă pe Twitter pompierii eleni. Nori uriaşi de fum galben sunt vizibili chiar şi de la zeci de kilometri, iar în numeroase zone a căzut din cer cenuşă.

 

Cel puţin 18 persoane au fost rănite şi au fost spitalizate, majoritatea acuzând probleme respiratorii, a declarat vineri la televiziunea de stat ministrul sănătăţii, Vassilis Kikilias.

 

Un medic elen a avertizat asupra pericolelor asociate poluării aerului. ”Nu ieşiţi din casă”, a spus Nina Gaga, care conduce clinica de pneumologie de la spitalul Sotiria din Atena. Ea a precizat că măştile de protecţie obişnuite utilizate în timpul pandemiei nu sunt de ajutor în acest caz, recomandând modelul P95 sau unul cu un nivel mai ridicat de protecţie.

focgraniţagreciaincendiupompieri romania
Comentarii (0)
Comentează