cafea

Preţurile cafelei vor crește puternic din cauza celui mai grav val de frig din ultimele decenii care au afectat plantațiile din Brailia, cea mai mare țară importatoare de cafea din lume. Costurilor de transport în pandemie s-au mărit din cauza acestor factori, iar preţurile cafelei din Brazilia o să atingă cote maxime, conform analizei Reuters.

 

Creşterea preţurilor la cafea va duce şi la majorarea costului unui coş de cumpărături, după ce cresc preţurile la articole precum pâinea, uleiul şi zahărul.

Un indice al Agenţiei pentru alimente a Naţiunilor Unite arăta în iulie o majorare de preţuri de 31% de la un an la altul, într-un moment în care mulţi consumatori au probleme financiare majore din cauza pandemiei.

Cel mai grav îngheţ din ultimele decenii din Brazilia a făcut ca preţul boabelor verzi de cafea să ajungă la cel mai înalt nivel din aproape şapte ani şi se aşteaptă ca preţul final să fie transferat la consumatori, atunci când cumpără boabe prăjite sau cafea măcinată în supermarketuri.

Cafeaua Arabica şi-a dublat preţul în ultimele 12 luni la bursa ICE din SUA, în timp ce culturile din Brazilia se usucă din cauza unei perioade extrem de grave de secetă.

Amploarea daunelor nu a fost complet evaluată, dar în zonele în care arborii de cafea nu au supravieţuit ar putea dura până la şapte ani pentru ca producţia să se recupereze complet.

Datele Biroului pentru Statistica Muncii din SUA au indicat că preţurile medii ale cafelei măcinate au crescut la un vârf de 4,75 dolari pe kilogram în aprilie, în creştere cu 8,1% faţă de un an mai devreme şi la cel mai înalt nivel din iulie 2015.

În Brazilia, cea mai mare ţară consumatoare din lume după Statele Unite, preţurile la cafea prăjită şi măcinată au crescut cu 3,4% în iunie, potrivit biroului de statistici IBGE.

Brazilia s-a confruntat cu un val de aer polar, dar şi cu ninsori în iulie. Înainte de frig, o secetă a afectat producţia din 2021.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

1 Commentariu

Lasă un răspuns

  1. Draga Laura! Pretul nu poate sa se scumpeasca. Cafeaua insa da. Pretul se poate doar mari sau micsora. Te rog ai grija la exprimare!