Haosul s-a instaurat în Kabul după învazia talibanilor. Mii de oameni sunt blocați pe străzile orașului

1.222

După ce talibanii au invadat orașul Kabul, capitala Afganistanului, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane, starea de spirit a devenit un haos generalizat. Acum, o delegație a talibanilor a început să poarte negocieri cu guvernul afgan la palatul prezidențial pentru transferul pașnic de putere.

 

Locuitorii din Kabul „nu au fost niciodată atât de îngrijorați”, relatează un reporter al BBC News aflat la Kabul.

 

Multe magazine și piețe s-au închis, iar unii oameni spun că „nu au fost niciodată atât de îngrijorați”.

 

Unele birouri guvernamentale sunt, de asemenea, închise, iar armata și poliția își părăsesc posturile de serviciu din anumite locuri ale orașului.

 

Pe twitter, un profesor din Kabul a distribuit un videoclip în care se poate observa cum traficul este blocat pe mai multe artere de circulație ale orașului, iar oamenii se grăbesc și fug spre casele lor.

Totodată, talibanii au anunțat prin mai multe canale că nu vor să provoace violențe și susțin că cine vrea să plece din oraș e liber. O sursă citată de Al Jazeera a spus că „nu avem intenția de a lupta, sediile guvernamentale sunt în siguranță și am primit instrucțiuni ca, dacă oamenii vor să părăsească orașul, să le permitem acest lucru”.

În Kabul se află și zeci de mii de afganii care fugit zilele trecute din orașele cucerite de talibani și au căutat siguranță și refugiu în capitala țării. Aceștia sunt oameni care aveau case și locuri de muncă, magazine și ferme, dar au lăsat totul în urmă pentru a scăpa cu viață. Potrivit organizației internaționale „Salvați copiii”, în jur de 72.000 de copii dorm pe străzi.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.