armata sua
Sursa Foto: Profimedia Images

Militarii SUA au grijă de copiii afgani în haosul din aeroportul din Kabul.

Armata SUA a confirmat autenticitatea imaginilor în care infanteriştii marini americani, situaţi pe zidul cu sârmă ghimpată care înconjoară aeroportul din Kabul, primesc un bebeluş de la un cetăţean afgan aflat de cealaltă parte a gardului. John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a precizat că respectivul copil era bolnav şi că militarilor li s-a cerut ajutorul, informează France 24. În alte imagini, devenite şi ele virale, mai apar un puşcaş marin, înconjurat de mai multe arme, în timp ce încearcă să liniştească un copil, precum şi femei-soldat SUA care au grijă de doi nou-născuţi, în timpul evacuării civililor afgani.

„Referitor la acele imagini (cu copilul ridicat deasupra gardului), pot să vă spun că părinţii au cerut ajutor de la infanteriştii marini, deoarece copilul lor era bolnav”, a spus John Kirby.

În imagini se vede un militar american care se apleacă peste gardul cu sârmă ghimpată pentru a prinde şi a ridica apoi, cu o singură mână, un copil înmânat de un civil afgan – cel mai probabil tatăl bebeluşului.

Copilul a fost dus la un spital norvegian din interiorul aeroportului din Kabul, unde a primit îngrijiri şi a fost returnat apoi părinţilor. Momentan, nu se ştie dacă bebeluşul şi familia lui au reuşit să intre până acum în perimetrul sigur al aeroportului.

armata sua copii

Reacţia unui copil afgan după ce a ajuns „dincolo” de porţile aeroportului din Kabul

Armata SUA a mai făcut publice fotografii – devenit şi ele virale şi, în acelaşi timp, simboluri ale disperării şi haosului din Afganistan – în care militari americani au grijă de copii afgani aflaţi deja în perimetrul aeroportului din Kabul.

Într-o astfel de imagine, două femei din armata SUA ţin în braţe bebeluşi pe care încearcă să-i calmeze. Nu se ştiu detalii despre soarta mamelor afgane ale respectivilor bebeluşi, sau dacă acestea au putut intra în perimetrul aeroportului.

O altă fotografie arată nişte soldaţi care ajută un copil afgan să urce pe un container, în timpul operaţiunilor de evacuare.

Altă imagine surprinde fericirea de pe chipul unui copil afgan aflat deja în incinta aeroportului din capitala afgană, înaintea îmbarcării într-unul din avioanele folosite la evacuare.

Până sâmbătă, 21 august, SUA au scos din Afganistan 17.000 de persoane, dintre care 2.500 de americani. Președintele Joe Biden vorbea, vineri, despre 18.000 de persoane. Recent, Statele Unite şi-au avertizat cetăţenii rămaşi în continuare blocaţi în Kabul să evite deplasările spre aeroportul din capitala afgană, ca urmare a îmbulzelii şi haosului provocat de civili afgani care vor să plece, dar şi unor noi îngrijorări legate de potenţiale atacuri în zonă puse la cale de filiala din Afganistan a Statului Islamic.

armata sua copii1

Surse Foto – Profimedia Images

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns