S-a realizat un prototip de bancă pentru traseele turistice de munte din Sibiu

639

Echipa de implementare a Programului „Anii Drumeției” împreună cu reprezentanți ai Serviciului Public Județean SALVAMONT Sibiu și doi specialiști în restaurare din cadrul Muzeului ASTRA – Centrul pentru Patrimoniu, Secția Conservare și Restaurare, au realizat zilele trecute un prototip de bancă de odihnă destinată amplasării pe traseele turistice. Banca a fost realizată din material lemnos local, cu un design simplu, asemănător băncilor realizate artizanal, și a fost amplasată în Poiana Găujoara, într-un punct de intersecție a mai multor trasee de drumeție.

În contextul lansării Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție Pedestră și de Cicloturism în Zona Montană și Colinară în județul Sibiu, care oferă toate detaliile necesare pentru omologarea și amenajarea traseelor de drumeție din județ și include un capitol destinat mobilierului, echipa Programului insistă pe consultarea și respectarea standardelor formulate în Ghid. Acesta conține un întreg capitol care oferă explicații, pas cu pas, pentru construirea unei astfel de bănci.

„Prin această acțiune dorim, în primul rând, să atragem atenția asupra Ghidului de Bune Practici pentru Amenajarea Traseelor de Drumeție aprobat recent prin Hotărâre de Consiliu Județean și a pașilor care trebuie urmați pentru construirea și amplasarea mobilierului pe traseele din județul Sibiu.

Este important ca pe toate traseele de drumeție din județul Sibiu, să se folosească  același model de mobilier, și anume banca simplă din lemn, realizată după specificațiile regăsite în Ghidul de Bune Practici. Astfel se va asigura o unitate pe traseele de drumeție din județul Sibiu și se va integra în peisaj, pe plan secundar, lăsând natura să atragă atenția drumețului. Mobilierul din lemn propus este menit să fie unul trainic, greu vandalizabil, ușor de realizat din materiale de la fața locului, specifice fiecărei regiuni din județul Sibiu.”, declară Adrian Bibu, administratorul public al Județului Sibiu.

Conform Ghidului de Bune Practici, se recomandă ca materialul lemnos folosit la realizarea băncilor să fie nativ locului de montare, iar datorită durabilității crescute e recomandat să se utilizeze, cu prioritate, lemn de foioase (stejar, ulm, carpen, gorun, frasin, paltin etc.). În cazul în care materia primă lemnoasă nu poate fi obținută local cu respectarea codului silvic, se va achiziționa de la unități de prelucrare lemn specializate apropiate, debitate la dimensiune și apoi transportată și montată la poziție.

Banca poate fi realizată în atelier sau direct la fața locului, locul de execuție fiind  decis în funcție de disponibilul de masă primă lemnoasă necesară la fața locului, precum și de personalul necesar.

Programul „Anii Drumeției” este inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.