produse slabit
Sursa Foto - Ziare.com

Specialiștii transmit că mai multe produse care ajută la slăbit conțin substanțe ce pot cauza accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord.

Acestea au fost vândute pe site-uri cunoscute precum eBay, Wish sau AliExpress, fără avertismente asupra riscurilor, a descoperit o anchetă. Specialiștii au găsit puse la vânzare online zeci de produse cu un conținut ridicat de extracte de plante care pot provoca agitație, agresivitate, creșterea ritmului cardiac și a  tensiunii arteriale.

Toate conțineau fie yohimbină, fie sinefrină, substanțe despre care Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor de Sănătate (MHRA) a spus că au „un potențial mare de a provoca probleme dacă sunt utilizate fără supravegherea medicului”.

Mai multe persoane cau au cumpărat astfel de produse, folosite de cei care doresc să slăbească, de culturişti şi sportivi, prin intermediul magazinelor online eBay, Wish şi AliExpress, au observat că unele dintre ele nu includ avertismente de sănătate sau informaţii despre dozare, potrivit The Guardian.

Dr. James Coulson, un expert în toxicologie, care face parte din Comitetul pentru toxicitate al Regatului Unit, a avertizat că extractele, chiar dacă sunt naturale, sunt periculoase şi ar putea afecta sănătatea consumatorilor. „Când vine vorba de aceste medicamente, efectele critice care ne îngrijorează sunt cele asupra sistemului nervos simpatic şi în special efectul asupra tensiunii arteriale”, a spus el.

Cei care cosumă astfel de produse vor începe să vadă „efectele deteriorării organelor secundare din cauza creşterii tensiunii arteriale [şi] posibil deteriorarea sistemului cardiovascular”, a adăugat el.

Coulson este lector la Universitatea Cardiff, consultant la NHS din Ţara Galilor şi consultant la Serviciul Naţional de Informaţii privind Medicamentele din Marea Britanie. El a tratat persoanele care au suferit efecte secundare după ce au ingerat yohimbină şi, de asemenea, s-a ocupat de rapoarte de complicaţii după utilizarea sinefrinei.

El şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii sunt îngrijoraţi de faptul că oamenii cred că extractele din plante sunt inofensive, deoarece sunt naturale şi nu îşi dau seama că sunt expuşi unui risc mare dacă le consumă, scrie Mediafax.

Sue Davies, şefa Protecţiei Consumatorilor a spus: „Este îngrijorător faptul că ancheta noastră a dezvăluit că aceste suplimente de slăbit care conţin ingrediente potenţial periculoase sunt disponibile online”.

MHRA şi alte autorităţi de reglementare „trebuie să fie mai proactive în controlul produselor potenţial periculoase care sunt oferite spre vânzare pe aceste site-uri”, a adăugat ea.

Ebay şi AliExpress au eliminat de pe site produsele descoperite a fi periculoase, în timp ce Wish a spus că se află în proces de a face acest lucru.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns