Talibanii interzic muzica în Afganistan

296

Muzica în public va fi interzisă de talibani, a anunțat purtătorul de cuvânt al islamiștilor, Zabihullah Mujahid, într-un interviu pentru The New York Times. „Muzica este interzisă în Islam”, a spus acesta, „dar sperăm că putem convinge oamenii să nu facă astfel de lucruri, în loc să îi pedepsim”.

Sub regimul taliban anterior, din anii ’90, muzica și filmele erau strict interzise, iar încălcarea acestor reguli era aspru pedepsită. Nu existau concerte, cinematografe sau programe TV.

După ce militanții au fost îndepărtați de la putere, scena muzicală a înflorit. Au avut loc concerte și festivaluri și a fost lansat Institutul Național de Muzică din Afganistan. De asemenea, a fost înființată o orchestră exclusiv feminină care cânta în țară și în străinătate.

În interviul acordat de purtătorul de cuvânt al talibanilor celor de la The New York Times, acesta a precizat că îngrijorările pentru siguranța femeilor sunt „nefondate”. Mujahid a spus că femeile nu vor trebui să rămână în casă sau să-și acopere întotdeauna fețele și că cerința ca acestea să fie însoțite de un bărbat se aplică numai călătoriilor mai lungi de trei zile. El a mai spus că femeile vor putea în cele din urmă să se întoarcă la rutina lor zilnică.

„Dacă merg la școală, la birou, la universitate sau la spital, nu au nevoie de un însoțitor”, a spus Zabihullah Mujahid.

Acesta a oferit, de asemenea, asigurări afganilor care încearcă să părăsească țara că li se va permite, spunând că celor cu documente de călătorie valabile nu li se va interzice intrarea în aeroport.

În interviul pentru The New York Times, purtătorul de cuvânt al talibanilor a mai spus că aceștia își doresc relații bune cu comunitatea internațională, subliniind ca domenii de cooperare antiterorismul, eradicarea traficului de opiu și reducerea afluxului de refugiați către Occident.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.