Atentatele din 11 septembrie 2001- Talibanii neagă implicarea lui Osama bin Laden

11.546

Talibanii susțin că Osama bin Laden nu a fost implicat în atentatele din 11 septembrie 2001, atunci când au refuzat să îl predea americanilor.

Osama bin Laden a fost șeful grupării teroriste Al Qaeda și creierul din spatele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Mai mulți experți militari au avertizat că Afganistanul va deveni terenul de cultivare a terorii după preluarea puterii de către talibani.

Talibanii au declarat că nu există „nicio dovadă” că Osama bin Laden, șeful Al-Qaeda, a fost implicat în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, relatează Times of India.

Talibanii, care l-au protejat pe Osama bin Laden timp de mai mulți ani în timpul regimului său anterior din Afganistan, au refuzat să-l predea pe temutul terorist SUA după atacurile de la 11 septembrie 2001.

„Când Osama bin Laden a devenit o problemă pentru americani, el se afla în Afganistan. Deși nu existau dovezi că era implicat”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

El a adăugat: „Acum, am promis că pământul afgan nu va fi folosit împotriva nimănui”.

După atacurile din 2001 asupra turnurilor World Trade Center și Pentagonului, puse la cale de bin Laden, președintele George W. Bush a cerut talibanilor să îl predea și să desființeze taberele de instruire a teroriștilor.

Când talibanii au refuzat, Bush a lansat o campanie de atacuri aeriene americane care, combinate cu forțele terestre ale Alianței de Nord afgane, au răsturnat regimul islamist.

Osama bin Laden a fost șeful grupării teroriste Al Qaeda și creierul din spatele atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.

El a fost ucis într-o operațiune militară desfășurată de US Navy Seals în 2011 în orașul de garnizoană Abbottabad.

Mai mulți experți militari au avertizat că Afganistanul va deveni terenul de cultivare a terorii după preluarea puterii de către talibani.

Conform înțelegerii dintre SUA și talibani, semnată la Doha anul trecut, talibanii s-au angajat să întrerupă legăturile cu al-Qaeda. Deși gruparea a fost slăbită substanțial din 2001, luptătorii săi rămân în Afganistan.

Luna trecută, Organizația Națiunilor Unite a avertizat că amenințarea reprezentată de grupuri teroriste precum Daesh și Al-Qaeda se extinde în multe locuri din Afganistan și a declarat că securitatea rămâne fragilă, cu incertitudini legate de planul de pace și cu riscul unei deteriorări ulterioare, scrie Aleph News.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.